Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Din hjerne indeholder stamceller fra alle dine børn
fredag, 19 februar 2021

Din hjerne indeholder stamceller fra alle dine børn

Skrevet af 

Det er alment kendt, at både den fysiske og den følelsesmæssige forbindelse mellem en mor og hendes baby er tættere end andre forhold. Men nu viser forskning, at den fysiske forbindelse er endnu dybere end man tidligere har troet.

De fysiske forandringer, der sker i kvindens krop ved en graviditet, kan ses og mærkes af både den gravide men også af hendes tætte omgivelser. Men forskning viser nu, at der ud over forandringer i kroppens fysiske fremtoning og de kemiske forandringer i hjernen skal tillægges en ekstra dimension, nemlig, at stamceller fra fostret lagrer sig i moderens hjerne. 

I tidligere studier har man fundet frem til, at stamceller fra fosteret også løber i moderens blodbaner. Her har man målt tilstedeværelsen af disse stamceller i moderens blod adskillige år efter fødslen.

Stamceller er pluripotente og kan differentiere sig til alle celler i organismen(dog ikke navlestreng og moderkage). Lige som andre stamceller, kan stamceller fra fosteret udvikle sig til specialiserede celler i moderens krop.

Forskerne har tidligere betvivlet, at stamceller kunne gå i hjernen på grund af den såkaldte hjernebarriere, som forhindrer fremmelegemer i at komme ind i hjernen, men ved at benytte en metode til at markere stamceller hos fosteret, kunne det fastslås, at stamceller ikke kun emigrerer til moderens blodbaner og organer, men også til moderens hjerne, hvor stamcellerne udviklede sig til mange forskellige hjerneceller. 

Forskning på dyr, hvor henholdsvis hjerne og hjerte er blevet lettere beskadiget mens dyrene var drægtige, viser, at stamceller fra deres foster havde migreret til det beskadigede område og hjalp det med at reparere sig selv.

Om helingsprocessen blev bedre med stamceller fra fosteret, viser resultaterne ikke, og mange spørgsmål om stamcellernes funktion i moderkroppen er stadig ubesvaret. Men en ting slår forskningen fast; mødre bærer stamceller fra alle deres børn i hjerne og hjerte, hele livet.


1) Chan WFN, Gurnot C, Montine TJ, Sonnen JA, Guthrie KA, et al. “Male Microchimerism in the Human Female Brain”. 

2) Martone R. ‘Scientists Discover Children’s Cells Living in Mothers’ Brains.’ Scientific American