Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Super Food»Hørfrø

Hørfrø

Skrevet af 
Hørfrø er den rigeste vegetabilske kilde på omega-3 fedtsyrer. Hørfrø er derfor særdeles vigtig for vegetarer, der ikke kan få deres essentielle fedtsyrer fra kilder såsom fisk.
 
Hørfrø kan bidrage til at reducere hjertesygdomme, slagtilfælde, og betændelses sygdomme, og er forbundet med mange andre positive sundhedsmæssige resultater. Hørfrø indeholder også høje mængder af lignin, en phytoøstrogen, som menes at forbedre kolesterol og reducere aktiviteten af østrogen i kroppen. Hørfrø vil også styrke din hud og dit hår, og mindske risikoen for blandt andet diabetes, depression, forstoppelse og gigt.
 
Hørfrø skal være knuste før de gode olier kan optages men så er det også den bedste kilde til omega 3 inden for planteriget og frøene indeholder faktisk meget mere omega-3 end både laks og valnødder, som er to andre fødevarer der er rige på omega-3. Men i modsætning til laksen, der er rig på EPA og DHA omega-3, indeholder valnødder og knuste hørfrø en lidt anden variant af omega-3 fedtsyren, nemlig ALA, som er et forstadie til EPA. 
 
Men vær opmærksom på, at med hørfrø gælder det, som med så mange andre ting om at undgå overdreven brug, da de så kan være direkte skadelige.
Hørfrø har nemlig (ligesom solsikkekerner iøvrigt) et højt indhold af tungmetallet cadmium, der opkoncentreres i kroppen og på længere sigt kan give skader på især nyrerne. Hørfrøene har desuden et naturligt indhold af naturlige giftstoffer (cyanogene glykosider). Disse stoffer kan spaltes til blåsyre af de enzymer, der frigives ved findeling.
 
Fødevarerstyrelsen fraråder derfor også at bruge hørfrø i større mængder men anbefaler på den anden side også, at man ikke stopper med at bruge hørfrø og hørfrøolie. Det gælder derfor om at indtage de knuste frø med måde, f.eks ved at du, - engang imellem, bruger en til to teskefuld knuste hørfrø i en portion grød eller yoghurt, eller i det brød du bager. Andre gange kan du bage med andre frøsorter. Hele hørfrø har iøvrigt ikke samme skadelige virkning, men frigiver som nævnt før, så heller ikke de gode olier.  
 
Selve hørfrøolien er et godt alternativ til andre olier og hørfrøolie kan anvendes som andre planteolier, da cadmiumet bliver i presse-resten. Hørfrøolie må dog ikke opvarmes da den danner skadelige stoffer under opvarmning. 
 
Både de knuste frø og olien skal opbevares i køleskabet da de oxiderer let og bliver harske. Vær opmærksom på holdbarheden. Knus kun de frø du umiddelbart skal bruge.

Her kan du finde et godt udvalg af både olier og hørfrø.

 

Skrevet af 

Relaterede artikler