Du er her:min barsel»Nyheder»Børns mellemmåltider er for usunde
mandag, 26 september 2022

Børns mellemmåltider er for usunde

Skrevet af 

Undersøgelser viser, at danske børns sukkerforbrug langt overstiger det anbefalede. Undersøgelser viser også, at det kommer meget bag på de fleste forældre, at deres børns sukkerforbrug er for højt, - på trods af, at det er forældrene selv, der sørger for børnenes mad.

En undersøgelse fra DTU Fødevareinstitut for Fødevarestyrelsen viser, at det kommer bag på de fleste forældre hvor højt deres børns sukkerforbrug egentlig er, og det til trods for, at det er forældrene selv der står for børnenes kost. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn fra nul til to år overhovedet ingen sukker får, og max 30 gram sukker om ugen til børn i alderen fra to til fem.

Tidligere kostundersøgelser har vist, at mere end halvdelen af danske børn får for meget sukker. Det høje sukkerforbrug skyldes primært, at børns mellemmåltider er for søde, og at der findes meget skjult sukker i mange af de populære mellemmåltids-produkter.

Derfor vil det være oplagt at optimere kvaliteten her, og tænke i andre baner end vanligt. Det gælder også om at tænke mere alsidigt og varieret. 

To tips til en sundere hverdag:

  • Vælg groft og grøntsager istedet for frugt

Det drejer sig først og fremmest om at vælge de mættende fibre, fra f.eks rugbrød eller fuldkornsknækbrød i stedet for de lyse brødtyper, og primært fokusere på grøntsager i stedet for frugt. 

Lav f.eks nogle agurk- og gulerodsstave, eller en skål med ærter og majs, eller tilbyd en advocado, en håndfuld tomater, en håndfuld blåbær, en fiskefrikadelle fra dagen før eller lignende.

  • Undgå det fabrikerede

Hold igen med kiks, morgenmadsprodukter og sødede yoghurter, forskellige juicer, saftevand og lignende. Man kommer hurtigt op på et højt sukkerindtag med disse produkter.

Vær desuden opmærksom på at mange produkter på markedet indeholder rigtig meget skjult sukker.

Få sunde og nemme fif, - til en sundere hverdag i sundhedsplejerske Anette Straadts bog: Naturligt sunde børn - fåes også som E-bog