Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Nybagte mødre savner hjælp til amning og ernæring af spædbørn
mandag, 03 februar 2020

Nybagte mødre savner hjælp til amning og ernæring af spædbørn

Skrevet af 

Alt for mange nybagte mødre ved ikke, hvordan de skal få amningen af deres nyfødte barn etableret. Faktisk viser en offentliggjort, landdækkende undersøgelse af fødendes oplevelser (LUP), at én ud af 3 kvinder forlader barselsgangen uden tilstrækkelig viden om, hvordan de skal sørge for, at deres lille spædbarn får den næring, der er så livsnødvendig.

Modermælk er optimal ernæring for en nyfødt. Nøje tilpasset barnets behov, altid lige ved hånden, perfekt tempereret. Dertil kommer de fra naturens hånd så omhyggeligt designede hormonelle effekter, amning har for både mor og barn. Det er på alle måder en god ting, hvis nybagte mødre hjælpes i gang med at amme deres lille barn.

Amning anbefales derfor i høj grad af Sundhedsstyrelsen. Faktisk anbefales det i dag på verdensplan, at babyer kun ernæres via amning, indtil de er 6 mdr. gamle. Men nu viser det sig i undersøgelsen, at 30% af de fødende simpelthen ikke ved, hvordan man gør.

Ifølge en artikel på foreningen Forældre og Fødsels hjemmeside skyldes den store mangel på viden om amning, at jordemødrenes tid med gravide og fødende er skåret ind til benet de seneste år. Disse besparelser betyder, sammen med drastiske forkortelser af fødendes ophold på barselsafsnittet, at der ikke er tid til at hjælpe den nybagte mor med at etablere amningen.

Foreningens ammerådgivere, en frivillig skare af kvinder, der hjælper alle de usikre mødre med sultne babyer med at få styr på amningen, oplever en stor stigning i antallet af henvendelser.

Det kan synes absurd, at det offentlige Danmark på den ene side udsteder anbefalinger om, at babyer skal ernæres ved brystmælk alene, og at man på samme tid ikke vil give sundhedspersonalet tid til at hjælpe mødrene i gang med at amme.

Det er afgørende for en god start på amningen, at der er ro omkring mor og barn, og at ammesituationen er tryg for begge parter. Med den ofte meget stressede stemning, mange nybagte mødre oplever på fødegang og barselsafsnit, kan det næppe undre nogen, at kun 9,8 % af mødre i Danmark i 2014 fulgte Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at amme fuldt ud i 6 mdr.

Forældre og Fødsel gør i artiklen opmærksom på, at mælken først løber til efter nogle dage, og at det derfor er afgørende, at navnlig førstegangsfødende ikke bliver sendt hjem efter en dags tid eller to.

Amning er sundt for mor og barn, og en investering i tilstrækkelig tid og ro omkring etablering af amning er derfor en fornuftig investering i fremtiden, skriver Forældre og Fødsel.

Brug for hjælp? Har du brug for hjælp til amning, kan ammerådgiverne kontaktes via telefonnumrene på denne liste  - Det er gratis at søge råd hos ammerådgiverne.

Hvis du vil vide mere om amning, anbefaler vi bogen Alt om Amning af Stine Roldgaard & Christina Tatarczuk.