Du er her:min barsel»Nyheder»Ny forskning: Over 100 sygdomme koblet med højt alkoholindtag under graviditet i Danmark
onsdag, 15 marts 2023

Ny forskning: Over 100 sygdomme koblet med højt alkoholindtag under graviditet i Danmark

Skrevet af 

Et nyt studie fra Danmark viser, at mindst 200 børn hvert år fødes af kvinder, der har indtaget store mængder alkohol under graviditeten, og at disse børn har en øget risiko for mere end 100 forskellige sygdomme eller tilstande. Studiet understreger vigtigheden af at øge forståelsen for denne gruppe kvinder og identificere skader tidligt.

Ny forskning viser, at mindst 200 børn i Danmark hvert år fødes af kvinder, der har indtaget store mængder alkohol under graviditeten, og at disse børn har en øget risiko for mere end 100 forskellige sygdomme eller tilstande. Studiet, der er publiceret i tidsskriftet The Lancet Public Health, er det hidtil største af sin art og omfatter data fra over en million fødsler i Danmark, hvoraf en del af kvinderne har haft et alkoholforbrug, der har krævet behandling, og som er blevet registreret af hospitalet.

Studiet konkluderer, at kraftigt alkoholeksponerede børn er i øget risiko for mere end 100 forskellige sygdomme eller tilstande som for tidlig fødsel, astma eller forsinket udvikling. Desuden var børnedødeligheden over dobbelt så høj blandt alkoholeksponerede børn sammenlignet med børn født af ikke-alkoholeksponerede mødre.

"Man har tidligere godt vidst, at der har været en sammenhæng mellem alkoholindtag under graviditeten og eksempelvis epilepsi eller for tidlig fødsel hos børnene, men vi har for første gang dokumenteret, hvor høj risikoen faktisk er for denne gruppe kvinder," fortæller Marcella Broccia, der er forsker ved Aalborg Universitetshospital og førsteforfatter på det nye studie.

Studiet kan dog ikke bruges til at sige noget mere generelt om alkoholindtag i graviditeten for børnene, vurderer Janne Tolstrup, professor på Statens Institut for Folkesundhed, der ikke har været involveret i studiet, men som har læst det for Videnskab.dk. "De kvinder, studiet sætter lys på, udgør en meget lille del af det samlede antal gravide danske kvinder," fortæller Janne Tolstrup og fortsætter: "De befinder sig i en ydergruppe, og andre ting kan også have spillet ind i årsagen til de bivirkninger, som børnene har. Det kunne være rygning eller andet."

Studiet kan dog være med til at gøre os klogere på en gruppe, som vi ikke ved meget om, da de ikke har været med i mange andre tidligere undersøgelser. "Denne type studier, hvor man eksempelvis kigger på alkohol og graviditet, kræver et vist overskud fra de deltagende," fortsætter Janne Tolstrup. "Overskud, der nok ikke er til stede i den gruppe kvinder, der her bliver undersøgt. Derfor kan dette studie være med til at udvide vores viden om dem."

Forskerne håber, at studiets resultater vil øge forståelsen for den lille gruppe af kvinder, som har drukket store mængder alkohol under graviditeten, og at det vil bidrage til at identificere skader, der har rod i alkohol under graviditeten, tidligere end hidtil set.

Kilde: Berlingske: Over 100 sygdomme koblet med et højt alkoholindtag