Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Mere hjælp til de kejsersnitfødende
onsdag, 20 april 2022

Mere hjælp til de kejsersnitfødende

Skrevet af 
 

Denne måned er det cesarean awareness month, altså en måned med særligt internationalt fokus på kejsersnit. Men hos foreningen Forældre og Fødsel mener de, at der ikke er fokus nok på kejsersnit i Danmark, ikke generelt og heller ikke i denne awareness måned.

Vidste du, at ca. 20% af alle fødsler i Danmark foregår ved kejsersnit? Kejsersnit er en stor operation for den fødende, som kræver omsorg, healing og genoptræning. Men hver 5. fødende i Danmark er helt overladt til sig selv efter et kejsersnit. Det svarer årligt til ca. 12.000 kvinder, der selv må finde genoptræningstilbud og evidensbaserede anbefalinger omkring bækkenbundsproblematikker, fødselsskader, kejsersnit og arpleje, for der findes ingen form for offentlig organiseret genoptræning efter et kejsersnit, ligesom det for eksempel tilbydes efter en knæoperation.

Formand for foreningen Forældre og Fødsel Mie Ryborg-Larsen udtalte sidste år til Politiken, da avisen havde fokus på kejsersnit, kejsersnitsproblematikker og genoptræning:

 - Ved andre større operationer bliver folk udskrevet med en genoptræningsplan og tilbud om fysioterapi. Kvinder, der har fået kejsersnit, bliver bare overladt til sig selv. Det er ikke i orden. I dag må kvinderne selv finde vej i junglen af private genoptræningstilbud, og det er ikke alle, der har økonomiske ressourcer eller mentalt overskud til at komme i gang med genoptræning, når de selv skal stå for det. Det skaber en ulighed, som vi ikke kan være bekendt i det danske velfærdssamfund.

Det viste sig, at flere politikere var enige i Mie Ryborg-Larsens udtalelser, og i en opfølgende artikel udtalte sundhedsordførere fra både DF, Konservative, SF og Enhedslisten, at genoptræning, - eller som minimum en fysioterapeutisk vurdering, burde være et tilbud til alle, der har født ved kejsersnit. Pernille Skipper (EL) udtalte, at det burde blive et selvstændigt spor i forhandlingerne om rettigheder til fødende. Forhandlinger, som vi endnu ikke har set resultatet af.

Læs også: Dit sensitive kejsersnitsbarn

Der hvor der særligt er brug for mere støtte til de kejsersnitfødende er ifølge Forældre og Fødsel:
 - At kejsersnitmødre oplyses om evidensbaserede anbefalinger omkring bækkenbundsproblematikker, fødselsskader, kejsersnit, arpleje og genoptræning.
 - At der tilbydes tilsyn fra fysioterapeut med speciale i gynækologi/obstetrik i forhold til en individuel vurdering af behovet for genoptræning.

 - Hvis behovet er der: En Henvisning til fysioterapeutisk genoptræning i offentligt regi.

Ydermere mener foreningen, at den almindelige forældre- og fødselsforberedelse bør indeholde en generel information om planlagte og akutte kejsersnit, med øje for, at andelen af kejsersnit tæller 20 %. 

Læs her

Kilde: Forældre og Fødsel/facebook/post