Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Kvinder i fødsel sendes ud på landevejen
fredag, 13 maj 2016

Kvinder i fødsel sendes ud på landevejen

Skrevet af 

En fødsel er en voldsom og meget følsom situation, både for mor og barn. Kroppen ved, hvad den skal, men kroppen har brug for ro og trygge rammer for at kunne give sig hen til en naturlig og ukompliceret fødsel. Al erfaring og forskning på området viser ligefrem, at tryghed og ro er alfa og omega for et godt fødselsforløb. Hvad laver fødende kvinder så på vejene i Danmark?

I Danmark sendes kvinder af sted fra fødegang til fødegang midt under fødslen. Mere præcist 66 kvinder blev i 2015 sendt fra Odense Universitets Hospital (OUH) til andre sygehuse, mens de var i fødsel. Det får formand for organisationen Forældre og Fødsel, Sara Persson, til at råber vagt i gevær. Hun advarer om de farlige konsekvenser, en forflytning midt under fødslen kan have.

For veerne kan stoppe eller forværres, hvis omgivelserne pludselig ændres. Utrygheden gør, at kroppen reagerer – for psyke og soma hænger sammen. Vokser antallet af forflytninger under fødslen, kan man frygte for de fødendes sikkerhed.De fødende flyttes, fordi der i perioder med spidsbelastninger ikke er fødestuer og personale nok på OUH. De fødende bliver så sendt i ambulance to Næstved, Kolding eller Esbjerg – det betyder en tur over Lillebælt for mange. Heldigvis kan næstformanden for Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S) godt se problemet, og derfor er der nu 6 ekstra jordemødre på budgettet.

Men foreningen Forældre og Fødsel har et andet forslag: Hvis flere føder hjemme, og der åbnes flere små fødeklinikker, kan trygheden og omsorgen igen indfinde sig. Det er billigere end hospitalsfødsler, og hele situationen er ikke stressende og kan desuden planlægges.

Har du oplevet at blive flyttet under fødslen?

Kilde: DR.dk: Forældre og Fødsel. Brug for små fødeklinikker og hjemmefødsler

Læs mere her: DR.dk: Gravide flyttes tværs over Lillebælt midt i fødslen