Min Barsel
Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere

Du er her:min barsel»Sundhed»Værn om dit barns tænder
 
 

Værn om dit barns tænder

Skrevet af 

Fra dit barn er omkring seks måneder begynder de første mælketænder at bryde frem. Måske er det starten på mange urolige og søvnløse nætter med feber og gråd eller måske er barnet ikke sønderligt påvirket.

Når dit barn er omkring 26 måneder vil det have erhvervet sig 20 flotte hvide mælketænder som allerede ved seksårs-alderen begynder at vige pladsen til fordel for voksentænder.

Mælketænderne vil barnet tabe støt frem til 12-13 års-alderen.

 

Hvorfor skifter vi tænder?

Vi skifter tænder, fordi tænderne ikke kan ændre størrelse i takt med, at kæberne vokser. De permanente tænder som tæller 32, har været undervejs, siden fosterstadiet og har ligget i kæben under mælketænderne og vokset.

Men heller ikke voksentænder holder livet ud. Vi lever længere og længere, men kroppen kan ikke geskabe emalje og tandben. Karies er dog det største problem, og der må gøres en indsats for at bevare tænderne så lang tid som muligt.

 

Gode vaner

Hjælp dit barn med gode vaner allerede fra den første tand bryder frem.

Det kan være, at barnet synes det er rart at få skrubbet gummerne når gummerne klør på grund af tandfrembrud. Men det kan også være at gummerne er for ømme. Du skal ikke forcerer, men gå forsigtigt frem og istedet lege tandbørstningen ind til det bliver en hyggelig vane.

 

Ingen tandpasta i starten

Det er ikke nødvendigt at bruge tandpasta den første tid. Men når du starter med at bruge tandpasta bør du starte op med en tandpasta, der er fri for parfume, flour og anden skadelig kemi, da barnet de første år vil sluge tandpastaen.

Børst tænderne to gange om dagen og undgå brugen af sukkerholdig mad og drikke. Undgå eller begræns desuden syreholdige drikke der giver ætsningsskader på tænderne, f.eks. appelsinjuice, men især cola og anden sodavand.


Læs også: Gode vaner med tandbørsten

 

 

Cron Job Starts