Du er her:min barsel»Artikler»Fødsel»Oxytocin og zoneterapi: En naturlig form for fødselsmodning (video)

Oxytocin og zoneterapi: En naturlig form for fødselsmodning (video)

Skrevet af 
Hormonet Oxytocin, der er mest kendt som "kærlighedshormonet", spiller en central rolle for hvordan vi har det. Hormonet udløses ved kærtegn og berøring, men vidste du, at hormonet også har en gavnlig virkning hvis det udløses i forbindelse med fødselsmodning og under selve fødslen?

Denne artikel indeholder en video, lavet af den dygtige zoneterapeut Katrine Birk, hvor hun viser dig 4 effektive punkter, - på hænder, fødder og underben, som du og din fødselspartner selv med fordel kan trykke på i forbindelse med din forestående fødsel.

Punkterne er gode for fødselsmodning, da tryk på punkterne sitmulerer produktionen af Oxytoxin som virker smertestillende, beroligende, vestimulerende - og sammentrækkende og ophelende efter fødslen. Det anbefales, at du først begynder denne type behandling af zoneterapi og akupressur 3 uger din før din termin. Du finder linket til artiklen længere nede i artiklen. ⇓

Zoneterapi og Oxytocin: Fremme af Fødselsmodning Gennem Naturlig Stimulering

Zoneterapi stammer fra Østen og har været en anerkendt praksis i traditionel medicin i tusinder af år, og anvendes først og fremmest til at fremme helbredelse og velvære. Zoneterapi anses dog stadig herhjemme ofte som en mere alternativ behandlingsform, selvom behandlingsformen har været brugt i Danmark siden 70erne.
Behandlingen er hvor trykpunkter på fødderne og hænderne, kendt som 'zoner', masseres for at påvirke, styrke og lindre andre dele af kroppen. Derfor kan zoneterapi også bruges til at stimulere produktionen af oxytocin og fremme fødselsmodning.


Oxytocin er en afgørende del af fødselsprocessen

Oxytocin er et hormon og en neurotransmitter, der produceres i hypothalamus og frigives i blodbanen gennem hypofysen.

Under graviditet og fødsel, bidrager oxytocin i stor stil til at igangsætte og fremme fødslen. Det styrker livmodersammentrækninger og hjælper derved med at skubbe barnet ud.

Efter barnets er født fortsætter oxytocin med at arbejde ved at hjælpe moderen med at føde moderkagen, begrænse blødningen og stimulere brystkirtlerne til at frigive mælk under amning, da Oxytocin påvirker nedløbsrefleksen.

Oxytocin fremmer faktisk også båndet mellem mor og barn ved hud til hud kontakt, berøring og øjenkontakt i de første timer efter fødslen.

Zoneterapi stimulerer Oxytocin

Blandt de mange potentielle fordele ved zoneterapi er zoneterapiens evne til at hjælpe med at stimulere kroppens naturlige produktion af oxytocin. Faktisk kan du og din partner gøre meget for at stimulere hormonet ved fx. berøring, kram, tryk og akkupressur. 

Under graviditet kan zoneterapi anvendes til at fremme afslapning og reducere stress, hvilket kan øge produktionen af oxytocin. Dette kan være særligt gavnligt for gravide kvinder, da højere niveauer af oxytocin kan hjælpe med at igangsætte fødslen og fremme en naturlig, problemfri fødselsproces.

Zoneterapi og Fødselsmodning

Udover at øge oxytocinproduktionen, kan zoneterapi hjælpe med at fremme fødselsmodning - processen med at forberede livmoderen og livmoderhalsen til fødsel.

Ved at fokusere på specifikke zoner, der korresponderer med disse områder, kan zoneterapi potentielt hjælpe med at stimulere disse områder og fremme modning.

Mange kvinder har rapporteret positive oplevelser med brug af zoneterapi til at støtte deres fødselsproces. Hvis du er interesseret i at finde en god zoneterapeut i dit område, som kan hjælpe dig med blandt andet fødselsmodning, kan du kigge i vores guide over zoneterapeuter.

⇒ Se video om hvordan du og/eller din fødselspartner selv kan fremme fødslen og  gøre fødslen mere behagelig og let-  ved at bruge akupressur og zoneterapi-punkter til at booste dit Oxytocin niveau

I videoen viser dygtige zoneterapeut Katrine Birk dig 4 akupressur og zoneterapi-punkter som du med fordel kan bruge op til din fødsel. Det anbefales som tidligere nævnt, at du bruger punkterne 3 uger inden din termin, så du kan forberede din krop på at føde. Det er akkupressurpunkter og zoneterapipunkter der giver dig god og optimal energi til din fødsel.

Det er punkter der er smertelindrende, vestimulerende og punkter der hjælper din krop med at give slip, - men først når kroppen er klar til at give slip på barnet. Videoen er  oprindeligt lavet til Smertefri Fødsels kursister, men kan bruges af alle. Kender du ikke allerede Smertefri Fødsel, så kig forbi deres hjemmeside.


 

Skrevet af HERUNDER FINDER DU DIN PRIVATE JORDEMODER, DIN DOULA, DIN SCANNINGSKLINIK M.M. - UANSET HVOR DU BOR I DANMARK.

PRIVAT JORDEMODER
DOULA
GRAVIDITETSSCANNING
ZONETERAPEUT
FØDSELSFORBEREDELSE
EFTER FØDSEL