Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Barnets udvikling»Tal dine børn klogere

Tal dine børn klogere

Skrevet af 

Dit barns hjerne udvikler sig allermest de første 3 leveår. Det er her, du virkelig skal give den gas med stimulerende aktivitet. Nu foreslår en hjernekirurg, at du taler din baby klogere fra dag 1. Ord er den bedste måde at udvikle hjernen på, siger hun. Så tal og samtal, selv på helt enkelt plan, hvis du vil have et klogt barn.

I et internationalt anerkendt studie af børns hjerneudvikling fastslås det, at nogle børn ved deres 4. års fødselsdag har hørt 30 millioner ord mere end andre børn.

 

De børn, der har hørt flest ord, kommer bedre gennem uddannelsessystemet end de, der hørte langt færre ord i deres første leveår. Derfor har hjernekirurgen Dana Suskind udviklet et uddannelsesinitiativ kaldes TMW Initiative, som skal lære forældre betydningen af at gøre deres børn klogere ved simpelthen at tale mere med dem. Ikke bare tale, men tale med dem. At tale henover hovedet på børnene, eller at tale i telefon i deres nærhed tæller selvsagt ikke.

Det handler om de 3 T’er. Tune in, Talk more, Take turns.

Tune in handler om, at du skal forsøge at se verden fra dit barns synspunkt og lade det være udgangspunkt for jeres samtale.

Talk more handler om, at du simpelthen skal sige mere – tal om verden omkring jer, teksten på skilte, andre biler, vejret, vennerne, bleerne, fugle eller Teletubbies.

Take turns går ud på, at du skal være opmærksom på rytmen i samtalen med dit barn, lad barnet komme til orde, også selv det endnu kun kan kommunikere med fagter eller måske blot med øjnene – med sin opmærksomhed. Uanset hvor simpel og præget af gentagelser, jeres samtale er, så lad det være en samtale.

 
 

Dana Suskind er især optaget af det store og stadigt større sociale skel, der er mellem børn fra ressourcestærke familier, som er dem, der ”bader børn i ord”, og familier med mindre økonomisk, socialt eller andet overskud.

Når der bliver talt mindre med børnene, har det konsekvenser for resten af barnets vej i livet, siger Suskind. Derfor mener hun, at alle forældre bør introduceres for kunsten at tale med børn, for at vi kan sikre, at alle børn får en chance for en god uddannelse. At vokse op med stor social kapital handler i Suskinds optik meget om at vokse op med 30 millioner ord mere end andre fra mindre talende familier. Den ulighed vil hun med bogen ”Thirty Million Words” og TMW Initiative gerne være med til at udjævne.

Glemmer du at tale med din baby? Så find mere inspiration i artiklen Tal dine børn klogere - Filosofien bag TMW-træning

Kilde: Prat småbarna smarte!

Thirtymillionwords.org

 
 
Skrevet af HERUNDER FINDER DU DIN PRIVATE JORDEMODER, DIN DOULA, DIN SCANNINGSKLINIK M.M. - UANSET HVOR DU BOR I DANMARK.

PRIVAT JORDEMODER
DOULA
GRAVIDITETSSCANNING
FØDSELSFORBEREDELSE
EFTER FØDSEL