Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Samliv»Kunne du tænke dig at skælde mindre ud?

Kunne du tænke dig at skælde mindre ud?

Skrevet af 
Det vigtigste for børn er at opleve, at de har værdi for deres forældre. Børn, der får meget skældud og som bliver mødt af forældre, der er irritable, stressede og kritiserende næsten dagligt, oplever ikke, at de er værdifulde for deres forældre. De får indtryk af, at de er til besvær og dumme, fordi de ikke kan finde ud af at gøre, som deres forældre beder dem om.

Børn føler stort ansvar for det, der sker i deres familier, så når vi skælder ud og ikke magter at tale ordentligt til dem, så er de tilbøjelige til at tro, at det er deres skyld. Derfor bliver det vigtigt, at vi som forældre sørger for at lære nyt eller skifte spor, når vi ikke tager vores lederskab ordentligt på os. Det gør vi for eksempel ikke, når vi siger:

 -  Hvorfor skal du altid være så besværlig!
 -  Kan du for en gangs skyld ikke bare gøre, som jeg siger!?
 -  Hvad er der galt med dig!?
 -  Kan du ikke høre?
 -  Hvorfor skal jeg sige tingene så mange gange!

I den slags formuleringer giver vi børnene skylden og ansvaret for samspillet.

Det går ikke.

Det er altid os voksne, der har ansvaret for relationens kvalitet. Altid.

Børn lider, når vi ikke tager det ansvar på os, fordi de hverken har erfaringen eller magten til at gøre det og ændre det, der ikke fungerer.


Det er vores erfaring på Family-lab, at mange forældre nikker genkendende til ovenstående. De ved det godt - men mangler de tangenter på deres klaviatur, der kan bevare et konstruktivt og ikke-krænkende samspil, når børnene ikke gør, som vi vil have dem til, når vi med andre ord har en konflikt.

Og konflikter er der masser af hver eneste dag i en familie – og det er lige, som det skal være.

Det afgørende er, hvordan vi vælger at håndterer dem. Det er vores lederskab, der afgør om relationen til vores børn styrkes eller svækkes i samspillet.

 

Skrevet af