Du er her:min barsel»Nyheder»Nye anbefalinger: Sundhedsstyrelsen opfordrer til mere fysisk aktivitet
torsdag, 15 juni 2023

Nye anbefalinger: Sundhedsstyrelsen opfordrer til mere fysisk aktivitet

Skrevet af 

Bevæg dig for en sundere fremtid: Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om fysisk aktivitet gælder også gravide kvinder.

Sundhedsstyrelsen kommer med nye anbefalinger om fysisk aktivitet, der understreger vigtigheden af at bevæge sig og undgå for meget stillesiddende tid. Ifølge de nye anbefalinger bør voksne være fysisk aktive i mindst 30 minutter om dagen, mens børn bør have mindst 60 minutters fysisk aktivitet. Det er vigtigt at blive forpustet under aktiviteten, og det er ikke afgørende, hvilken type aktivitet man deltager i, så længe man opnår let eller moderat forpustethed.

Selv små mængder bevægelse er bedre end ingenting, og enhver form for aktivitet tæller. Sundhedsstyrelsen understreger, at det er vigtigt at være regelmæssigt fysisk aktiv, helst dagligt. Hvis man er uvant med fysisk aktivitet, anbefales det at starte langsomt og gradvist øge den fysiske aktivitet over tid.

Det er også vigtigt at være opmærksom på den tid, man tilbringer i stillesiddende positioner, da for meget tid i ro kan have negative sundhedsmæssige konsekvenser.

At dyrke motion og styrketræning under graviditeten kan forbedre velværet og have gavnlige virkninger for helbredet. Generelt anbefales det at motionere mindst 30 minutter om dagen under graviditeten.


På Sundhed.dk er der særlige anvisninger til motion under graviditet:
Det er vigtigt at undgå kontakt- eller kampsport samt aktiviteter, der indebærer risiko for faldskader. Dykning bør også undgås under graviditeten. Det er vigtigt ikke at overdrive motionen under graviditeten. Overophedning og væskemangel bør undgås under træning under graviditeten.

Hvis man oplever generelt ubehag, bør træningen afbrydes. Hvis man oplever smerter, veer, vandafgang eller blødning, bør træningen afbrydes, og man bør søge læge eller jordemoder.

Motion er gavnligt - også under graviditeten. Alle gravide anbefales mindst 30 minutters motion om dagen, medmindre der er specifikke medicinske råd imod det, eller der er komplikationer i graviditeten.

Hvis der opstår komplikationer under graviditeten, bør man tale med sin jordemoder eller læge om hvilke øvelser og aktiviteter, der er velegnede.

Hvis man er vant til at dyrke motion, kan man trygt fortsætte med det under graviditeten.

Hvis man ikke har dyrket motion før graviditeten, er det en god idé at begynde nu. Det er til fordel for både mor og barn at holde sig i god fysisk form ved at dyrke motion under graviditeten.

Der er mange fordele ved at holde sig i god form under graviditeten:

 • Mindsker rygsmerter, forstoppelse, hævelse og oppustethed.
 • Forebygger forhøjet blodtryk og reducerer risikoen for at udvikle svangerskabsforgiftning.
 • Mindsker risikoen for at udvikle graviditetssukkersyge.
 • Reducerer vægtstigning.
 • Forbedrer humøret, øger energiniveauet og forbedrer søvnkvaliteten.
 • Reducerer forekomsten af komplikationer under fødslen.
 • Hjælper med en hurtigere restitution efter fødslen.
 • Øger selvværdet og mindsker risikoen for fødselsdepression.
 • Øger ikke risikoen for at føde for tidligt, hvis graviditeten er normal.

For barnet:

 • Færre børn fødes overvægtige.
 • Uændret antal børn fødes undervægtige.

Et generelt råd er, at den gravide selv skal være opmærksom på, om alt føles normalt. Hvis der er tvivl, bør man konsultere sin læge.


Kilde: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/graviditet/graviditet-foedsel-barsel/levevis-i-graviditeten/graviditet-og-motion/

Kilde: https://www.sst.dk/da/nyheder/2023/Hvert-skridt-taeller-men-det-er-vigtigt-ogsaa-at-blive-forpustet