Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Skældud virker ikke – her er, hvad du skal gøre i stedet
onsdag, 08 februar 2017

Skældud virker ikke – her er, hvad du skal gøre i stedet

Skrevet af 

Et dansk studie viser, at normal praksis i danske familier er, at 86 % af os forældre skælder ud på ugentlig basis. Ifølge psykolog Stine Heide, ansat som forældrevejleder i Sundhedshuset på Nørrebro i København, er det en rigtig dårlig idé at skælde ud. Ikke nok med, at det skader barnets tro på sig selv, det har heller ikke den ønskede virkning.

Skæld-ud er en måde at irettesætte børn på, som herhjemme er socialt acceptabel. Ja, det opfattes af nogle ligefrem som et svigt, hvis man som forælder ikke hæver stemmen og bliver lidt barsk i tonen indimellem. For det skulle efter sigende være den hurtigste måde, hvorpå børnene lærer om grænser for, hvad de må og ikke må.

I mange tilfælde ved barnet slet ikke, at det har gjort noget forkert, for i de fleste tilfælde giver barnets handlinger helt fin mening i dets egen verden. Set fra en voksens perspektiv, virker mange af børns handlinger måske ulogiske og måske som spild af tid. Men da barnet ikke forstår, hvorfor dets handlinger er forkerte, er det usandsynligt, at det vil handle anderledes næste gang.

Det, som skæld ud til gengæld er et godt redskab til, er at give børn dårligt selvværd, gøre dem indelukkede og aggressive.

Studier viser desuden, at børn, der ofte får skældud, har vanskeligere ved at koncentrere sig i skolen og ved at lære at læse.

Læs også: Skæld ud er syre på selvværdet

Forældres manglende tålmodighed med det de synes er børns manglende kompetencer fører ofte til, at de taler vredt til barnet, og dermed kommer barnet til at føle sig inkompetent, forkert og mindre værd.

Stine Heide opfordrer sammen med en af pædagogikkens store ikoner Erik Sigsgaard til, at vi som forældre undgår at skælde ud, og i stedet gør dette:

  • Gå væk fra situationen et øjeblik, træk vejret og køl af.
  • Vær en god rollemodel for, hvordan man skal tale om og til hinanden. Vis respekt for andre, vær venlig.
  • Straf ikke barnet for at være et barn, men hjælp det til at lære, hvordan det skal gøre.
  • Et vanskeligt barn er i virkeligheden et barn, der har det vanskeligt. Det er ikke et karaktertræk, men et udviklingstrin. Hjælp, støt og vær rolig. Hvad er det, der er svært for barnet?
  • Giv plads når børn indimellem også er højlydte og råber og protesterer. Børn er ikke altid søde og stille, og det er ok. Forhold dig rolig, og vis barnet, at du er her og gerne vil hjælpe det i frustrationen. Læs eventuelt denne artikel af familierådgiver Camilla Justesen om at hjælpe barnet igennem en konflikt eller et vredesudbrud: Lad dit barn mærke sine følelser
Kilde: Samvirke: Derfor virker det ikke at skælde børn ud

Relaterede artikler