Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Pædagogik»Skældud er syre på selvværdet

Skældud er syre på selvværdet

Skrevet af 

Der er ikke nogen der kan lide at få skældud! Hverken dig, mig eller vores børn! Alligevel kommer vi til det ind imellem, når vi bliver pressede nok. Men hvad kan vi gøre i stedet?

Vi voksne bør tale ordenligt til vores børn! Når vi kan mærke at det koger inden i os, vi hæver stemmen og ser vrede ud, skal vi tage en pause. Vi må trække os lidt væk fra barnet, træk vejret og vend tilbage til barnet når vi kan tale roligt igen. 

 

Barnet oplever u-kærlighed

Vores børn oplever vores vrede som ukærlighed. De bliver utrygge og føler sig mindreværdige. Vi er faktisk godt i gang med at nedbryde vores barns selvværd, når vi skælder ud – og det er faktisk lige det modsatte, vi ønsker at gøre for vores børn: At opbygge selvværdet.

 

Fortæl barnet hvad det må

Prøv at fortælle dit barn hvad det må, i stedet for hvad det ikke må. Når du siger: ”Du må ikke hoppe i sofaen”, bliver ordet ikke usynligt, for det lille barn. Hjernen kan simpelthen endnu ikke forstå ordet.
 
Barnet hopper glad videre, for det tror jo at det gør som mor har sagt. Mor gentager med vredere stemme: "DU MÅ IKKE HOPPE I SOFAEN!" imens hun undrer sig over, at hendes barn ikke hører efter?
 
Barnet kigger forskrækket på sin mor og bliver ked af det, fordi mor lyder så vred! Men barnet ved stadig ikke hvad det skal gøre, for at gøre mor glad. 

 

Giv barnet en chance til at forstå

Barnet har brug for at få en chance for at samarbejde ved at blive guidet i rolige toner.
 
Mor kan sige roligt og tydeligt: ”Nu skal du sætte dig ned i sofaen!” eller ”Du må hoppe på gulvet!” Så ved barnet HVAD det skal gøre og mor har givet barnet mulighed for at samarbejde, imens der stadig er god stemning.
 
God stemning og tryghed opbygger barnet selvværd, imens et vredt ansigt, vrede toner og skældud nedbryder barnets selvværd.
 

 

 
Skrevet af