Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Særligt sensitive børn har disse karaktertræk
mandag, 13 juli 2020

Særligt sensitive børn har disse karaktertræk

Skrevet af 

Føler du, at dit barns reaktioner tit og ofte ikke kan sammenlignes med den måde andre børn reagerer på? Så kan det måske skyldes, at du har et særligt sensitivt barn. Her kan du blive klogere på hvilke karaktertræk du skal kigge efter, hvis du ønsker at vide, om du har et særligt sensitivt barn. 

I følge forfatter og psykolog Athina Delskov er særlig sensitivitet ikke en diagnose, men et personlighedstræk, som man som forælder har særlig gavn af at være opmærksom på, for hvis barnet bliver presset på grund af manglende forståelse fra omverdenen, kan barnet blive meget dårligt fungerende og kan udvikle lidelser som angst. 

 

I følge foreningen HSP for særligt sensitive børn viser forskning, at 15-20 procent af alle børn netop har personlighedstræk der gør, at man betegner dem som særligt sensitive.

Athina Delskov er medforfatter til bogen Introduktion til sensitive børn, som har til formål at være med til at højne forældres viden om, - og syn på, de karaktertræk som særligt sensitive børn har.

Det allervigtigste man kan gøre, som forælder til et sensitivt barn, er ifølge Athina Delskov, at give barnet passende udfordringer og ikke kræve mere af barnet, end det kan klare.

 
 


Det er nemlig værd at bemærke, at særligt sensitive børn meget hurtigere bliver overstimuleret end andre ikke sensitive børn. Det gør de, fordi deres sanseapperat er mere følsomt end andres. De forholder sig så at sige mere til deres omgivelser og overstimulering kan komme til udtryk som træthed eller vrede. Men de kan også reagerer på at blive overstimuleret ved at blive kede af det og "fjerne".

Børn der er særligt sensitive har også tendens til stærke følelser og overtænkning. De er meget omsorgsfulde og hjælpsomme, især hvis de kan se, at andre har brug for hjælp. De har en stor retfærdighedssans hvis noget ikke er gået retfærdigt til og hvis man har indgået en aftale, skal den overholdes.

Sensitive børn er, ofte også meget kreative, givetvis fordi deres sanseapperat er så åbent. Men de er ikke bare kreative med hensyn til at udforme kreative ting, f.eks tegning og maling, musik eller anden fysisk kreativitet. De er også kreative i deres måde at løse problemer på.

At have et barn der er særlig sensitivt, er en gave, især hvis man som forælder forstår at tage hensyn til ovenstående personlighedstræk. 

Lås også: Forstå og styrk dit sensitive barn og Dit sensitive kejsersnitbarn

 
 


Kilde: Søndagsavisen.dk: Er dit barn særligt sensitivt? Kendetegn for særligt sensitive børn