Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Samliv»Et orkidébarn - Et særligt sensitivt barn

Et orkidébarn - Et særligt sensitivt barn

Skrevet af 

Måske føler du, at du har svært ved at aflæse dit spædbarns signaler og gøre det tilfreds? Måske reagerer dit barn ved selv de mindste lyde, -og på at du lægger det fra dig, og har et ekstra stort behov for at være fysisk tæt på dig? Måske har du et særligt sensitivt barn.

Omkring 15-20% af befolkningen har en medfødt sensitivitet, og bearbejder indtryk med større detaljerigdom end andre. Barnets nervesystem bearbejder indtryk med en sådan dybde, at det har lettere ved at blive overvældet af indtryk.

Forsking peger på, at den særlige sensitivitet går i arv. Særlig sensitivitet er ikke en diagnose, men et temperament.  

 

 

En stor gave og en stor opgave

At have et særligt sensitivt barn er både en stor gave og en stor opgave. 

Særligt sensitive børns åbenhed gør dem ofte meget talentfulde på en lang række områder, men også ekstra sårbare over for stress og overstimulering.

Ofte opstår der først problemer når omgivelserne misforstår eller udviser manglende respekt for sensitiviteten.

Især de første leveår er afgørende da barnet her udvikler sin følsomme hjerne, og nervesystemet formes i et tæt samspil med omgivelserne. Men også i løbet af barndommen og ungdommen er det vigtigt, at de særligt sensitive befinder sig i et miljø, der ikke overstimulerer dem. 

Forældre til et særligt sensitivt barn føler ofte, at de kommer til kort overfor deres barn. 

 
 

Skærm barnet og tilpas for så vidt muligt omgivelserne

Har du et særligt sensitivt barn er det vigtigt, at du først og fremmest retter dig efter den kendsgerning, at du har et særligt sensitivt barn og skaber en hverdag med struktur og ro. Det er omgivelserne der skal tilpasse sig barnet og ikke omvendt.

Ved at I lærer at leve i balance med sensitiviteten kan du gøre en stor forskel i dit barns liv. Vær nærværende overfor barnet og giv det ro, og plads til fordybelse.

Tænk dig selv som en rollemodel; barnet efterligner din holdning til sensitivitet. Det vigtigste du kan gøre er at håndtere barnets sensitivitet på en positiv måde. Det vil give barnet de bedste forudsætninger for selv at håntere sin sensitivitet på en måde, så fordelene ved sensitiviteten kan blomstre og barnet kan udfolde det talent og den begavelse der udspringer heraf. 

Sensitive børn er ikke svage, de skal udfordres ligesom andre børn. De har store ressourcer, men for at udvikle dem, er det afgørende, at de bliver forstået og får en hverdag, hvor de undgår konstant overstimulering.

Ligesom du måske kender begrebet "mælkebøttebørn" om børn der klarer sig godt trods, - eller måske p.g.a. modgang, så har forskerne knyttet  begrebet "orkidébørn" til børn med særlig sensitivitet. Orkideer er meget afhængige af miljøet for at kunne trives. En orkidé, der får den rette pleje er en usædvanlig smuk blomst. 

Vi kan anbefale du læser bogen "Introduktion til særligt sensitive børn" af Athina Delskov & Lene Sonne.

 Læs også: Forstå og styrk dit sensitive barn

 

 

Skrevet af HERUNDER FINDER DU DIN PRIVATE JORDEMODER, DIN DOULA, DIN SCANNINGSKLINIK M.M. - UANSET HVOR DU BOR I DANMARK.

PRIVAT JORDEMODER
DOULA
GRAVIDITETSSCANNING
FØDSELSFORBEREDELSE
EFTER FØDSEL