Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Hormonforstyrrende stoffer skader tidligt
lørdag, 15 januar 2011

Hormonforstyrrende stoffer skader tidligt

Skrevet af 

Banebrydende ny forskning med gravide rotter viser nu, at hormonforstyrrende stoffer gør deres skadelige virkning på fostrene tidligt i graviditeten. Det er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift "The Journal of Clinical Investigation".

I forsøget med de gravide rotter, havde rotterne spist det hormonforstyrrende stof 'flutamide', der forhindrer det mandlige kønshormon testosteron i at virke.

Gav man rotterne flutamide tidligt i rotternes graviditet,-svarende til 8.- 14. graviditetsuge hos kvinder, blev hanrotterne født med fejludviklinger på kønsorganerne. F.eks var tekstiklerne ikke faldet plads, urinvejsåbningen på penis var fejlplaceret og penis var mindre. Derudover var afstanden mellem penisroden og endetarmsåbningen mindre, end den er hos normale han-rotteunger.

Man har ikke tidligere været klar over, at skaderne skete så tidligt i fosterlivet, og denne periode, viste sig desuden at være den mest sårbare periode af graviditeten, med hensyn til hormonpåvirkning af fosterene.

Det gælder for gravide kvinder om, at holde sig langt væk fra kosmetik, cremer og fødevarer, der indeholder hormonforstyrrende stoffer som phthalater og pesticider, og helst så snart, at kvinden planlægger en graviditet.

EU har netop besluttet at satse 74 millioner kr. på forskning i hormonforstyrrende stoffer.

Læs også: Bliv gravid - sådan styrker du din fertilitet