Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Artikler»Kost»Forebyg ADHD – kan man det?
 
 

Forebyg ADHD – kan man det?

Skrevet af 

Mellem to til seks procent af alle skolebørn har ADHD – det svarer til mindst én i hver klasse.

ADHD er en forkortelse for diagnosen: Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. Diagnosen betyder, at der er forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet.

De største faktorer for udvikling af ADHD er arvelighed, men også påvirkning i graviditeten af alkohol, tobak og miljøgifte spiller ind. Iltmangel under fødslen, fortidigt fødte børn eller børn, der er udsat for en hjerneskade i de første leveår, har ligeledes en større risiko for at udvikle ADHD.

Men jeg tænker også, at en meget dårlig kost kan påvirke et lille foster. Sunde fedtsyrer, vitaminer og mineraler er nødvendige, når hjernen skal vokse og udvikle sig. Ensidig kost, farvestoffer, junkfood og flere liter cola dagligt er ikke ”hjernemad”. 

Forebyg ADHD

Du kan ikke spise en bestemt kost, og derved sikre at du føder et sundt og rask barn. Men du kan sørge for at få tilstrækkeligt med de sunde fedtsyrer.
 
60 % af dit barns hjerne består af fedt, derfor er det vigtigt, at du spiser avocado, mandler, nødder, kerner, frø, fisk og olivenolie samt rapsolie. Nyd guacamole, pesto og olie/citron dressing på dine grøntsager. Spis nødder og kerne som mellemmåltid eller drys dem på din salat eller morgenmad. Det er ok med fiskepålæg til frokost samt fisk et par gange om ugen til aftensmad.
Og husk at det ikke er de sunde fedtstoffer, der sætter sig på sidebenene, men sukker og hvidt brød. 

Hjernen har brug for blandt andet zink, jern, magnesium, D-vitamin og B-vitaminer. Næringsstofferne får du i en varieret kost med fuldkorn, kød fra glade dyr, æg, fisk, frugt og masser af grøntsager. Suppler gerne din kost med en multivitamin til gravide samt fiskeolie, hvis du ikke spiser fisk.  

Industrikemikalier

Vi lever i en verden fuld af industrikemikalier. De findes i vores mad, tobak, cremer, deodoranter, hårfarve, sprøjtemidler m.v. Flere kemikalier er i dag anerkendte årsager til udviklingsmæssige forstyrrelser hos helt små børn. Gravide overfører ikke kun de skadelige stoffer, de indtager under graviditeten, til fosteret. Men også de forureningsstoffer, der gennem livet har ophobet sig i kroppen, overføres til barnet. I et dansk-færøsk studie indsamlede man prøver fra 100 nyfødte og deres mødre i Torshavn. I alt målte forskerne hele 87 kemikalier i kvinderne og deres børn¹.
 
Detox-kurer og udrensning er en dårlig ide, hvis du er gravid. Vand, fibre, grøntsager, sund kost og motion er en meget mere blid form for udrensning, samtidig med at du ikke tilfører kroppen en masse E-numre, der ikke har noget med mad at gøre.
 
Har du drukket dig fuld i starten af din graviditet, fordi du ikke vidste, at du var gravid, så fortvivl ikke. Der er født masser af sunde og dejlige børn af kvinder, som har drukket. Det duer heller ikke at gå helt over i den anden grøft, hvor du bliver bange for at indtage en skumfidus eller spise et stykke kage.
 
Er du allerede forældre til et barn med adfærdsmæssige udfordringer, så er der rigtig meget hjælp at hente ved at bruge struktur, søvn, motion og kost samt finde den rette institution eller skole.
 

1. Grandjean P et al. Partition of Environmental Chemicals between Maternal and Fetal Blood and Tissues Environ. Sci. Technol., December 2011. 

*  *  *

Husk, at når du har spørgsmål til sund kost under graviditeten og til efter fødslen, - og senere i forhold til dit barns kost, kan du altid spørge vores ekspertpanel, hvor blandt andet en naturopath svarer på spørgsmål om ernæring og sund kost, den første mad til din baby, eller emner som vitaminer, mineraler, blodsukkerregulering, vægttab og motion.

Læs mere om Klub MB og om hvordan du tilmelder dig, og kan stille alle vores eksperter et ubegrænset antal spørgsmål. 

 
 
Karen Nørby

Karen Nørby er ernæringsterapeut, forfatter og foredragsholder.

Hun holder bl.a. kursus for køkkenpersonalet i vuggestuer og har specialiseret sig i børn med adfærdsproblemer som ADHD. Er desuden gift og mor til to drenge.

Find dejlige opskrifter og læs mere om Karen på hendes hjemmeside. 

Læs også mere om ADHD i hendes bog ”Kost og ADHD – en nemmere hverdag trin for trin”.

Hjemmeside: www.karennorby.dk

Nyeste artikler Karen Nørby

 
 
 
(C) Min-Barsel.dk | Annoncør: We Digitize