Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Paracetamol under graviditeten øger risiko for ADHD
onsdag, 24 september 2014

Paracetamol under graviditeten øger risiko for ADHD

Skrevet af 
Et nyt dansk studie peger på, at risikoen for at få et barn med ADHD forøges, når moderen spiser stoffet paracetamol under graviditeten. Paracetamol er det smertestillende stof i hovedpinepiller som Panodil, Pinex og Pamol, der fås i håndkøb.
 
Forskningsresultaterne er netop blevet publiceret i det videnskabelige tidskrift JAMA Pediatrics.
 
Undersøgelsen er baseret på data fra 64.000 gravide kvinder som var gravide i perioden 1996 – 2002. Resultaterne viser, at risikoen for at få et barn med ADHD er forhøjet med 10-30 procent blandt de kvinder, som har spist stoffet Paracetamol.

Undersøgelserne viser også, at jo flere piller med paracetamol en kvinde har spist under graviditeten, desto større er risikoen for ADHD. Risikoen er desuden højst, hvis den gravide har taget de smertestillende piller sidst i graviditeten. 

Sundhedsstyrelsen tager resultaterne alvorligt

Resultaterne af undersøgelsen vil blive taget op til diskussion i Sundhedsstyrelsen og i EU's bivirkningskomite til marts, før der vil blive taget stilling til om lægemidlet, der er det mest brugte i graviditetsperioden, vil få ændret sine anbefalinger. 
 
"Generelt siger vi, at man så vidt muligt skal undgå at tage medicin under graviditeten", siger overlæge Doris Stenver fra Sundhedsstyrelsen, og fortsætter: "Det er en afvejning af fordele og ulemper. Man skal ikke bare tage paracetamol, hvis man har nogle bagatelagtige lidelser, men hvis man for eksempel har en alvorlig infektion og feber, kan man have brug for noget febernedsættende."
 
Hvis du har taget det smertestillende stof Paracetamol som gravid bør du slå koldt vand i blodet. Hovedparten af de kvinder, som har taget paracetamol, får børn uden ADHD siger professor Jørn Olsen: "Man kan sige, at hvis 7 ud af 100 drenge, som fødes, får ADHD, så vil tallet måske være 8-9 ud af 100, hvis de gravide har taget paracetamol", siger han til Videnskab.dk.