Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»ARTIKLER»FØDSELSBERETNINGER»Betydningen af en Doula under hjemmefødsel

Betydningen af en Doula under hjemmefødsel

Skrevet af 

Vi havde besluttet at ville føde vores 2. barn derhjemme. Med den beslutning følger der mange møder med forskellige holdninger til dette. Oftest er det ikke de støttende ord man får med på vejen.

Vi vidste på forhånd at vi næsten med sikkerhed ikke ville have mødt den jordemoder der skulle være til stede under fødslen. Vi havde derfor behov for en person vi kendte, der ville være til stede under hele forløbet, en vi havde tillid til, en der gennem samtaler før fødslen har dannet sig et billede af hvilken fødsel Henrik og jeg ønskede.

Alt dette fik vi med doula Hannah (red. Hannah Lind Arlaud) til stede.

Jeg havde fået massage af Hannah under graviditeten og den tryghed det var at vide, at Hannah kender mig i den sårbare situation, var vigtig for mig. Hvordan reagerer min krop, hvem er jeg, hvad ønsker jeg og er der noget jeg frygter?

Henrik var fra første færd meget støttende omkring Hannahs tilstedeværelse selvom han også startede med at spørge: ”Hvad er en Doula?”

Hannah kom hjem til os før fødslen og vi talte ønsker og forventninger igennem. Hannah spurgte ind til Henrik, hvad han ønskede, hvordan den sidste fødsel var gået og hun gav ham nogle papirer med akupressurpunkter, nogle redskaber han kunne anvende under fødslen.

Læs også: Mit arbejde som doula

Det kendetegnende for de ønsker vi begge havde for denne fødsel, var at Henrik havde en større rolle. Vi ønskede nærhed, rent fysisk. Vi håbede og forventede at vi kunne få det mere som vi ønskede fordi vi skulle føde hjemme. Vi var helt trygge ved ikke at kende jordemoderen, for som vi sagde, så var hun ikke den vigtigste under fødslen. Hun var en fagperson der skulle hjælpe med at tage imod barnet. Og det blev også sådan.

Hannah havde et fint samarbejde med jordemoderen og de fandt uden problemer ud at komplementere hinanden i fødslens sidste faser.

At have Hannah tilstede betød at Henrik blev støttet i at være der for mig under fødslen. Han blev støttet i at hjælpe med gode stillinger, massage, akupressur og fysisk nærvær. Hannah guidede ham ind i mellem og han fandt det utrolig givende at blive guidet uden at nogen forsøgte at tage hans plads, ved min side.

Under fødslen havde jeg for det meste lukkede øjne, var koncentreret. Men vidste og kunne mærke Hannahs tilstedeværelse. Hendes hænder der hjalp, med lindring under fødslen, og på en så fin måde, næsten uden ord. Fødselsforløbet var så intenst og der blev næsten ikke brugt nogen ord. Dette kunne lade sig gøre fordi Hannah kendte os på forhånd og arbejder intuitivt.

Vi blev under fødslen støttet i de ønsker vi havde.

Før fødslen talte jeg flere gange med Hannah. Selvom jeg var stærk i troen på at vi havde valgt det rigtige, så havde jeg alligevel nogen gange behov for at blive bekræftet i dette. Her var kontakten til Hannah en utrolig støtte. Hun hjalp med at styrke og bevare den ro jeg havde og ønskede at beholde.

Efter fødslen havde vi en efterfødselssamtale, hvor Henrik, Hannah og jeg sad og talte fødslen igennem. Det var en dejlig afslutning på en intens og stærk oplevelse. Her fik vi også afsluttet oplevelsen på en fin måde. Det at lukke en anden ind i vores intime oplevelse er også en glæde. At kunne dele noget så smukt med et andet menneske – det betyder noget specielt. Samtidig er det også vigtigt at afslutte forløbet, så vi som familie kan fortsætte uden følelsen af at der mangler nogen. Det gjorde denne efterfødsels samtale på en fin og blid måde.

Vi havde en fantastisk fødsel og kom som forældre og som kærester ud af det dette med styrke, stolthed og fornyet nærhed. At have en doula tilstede har betydet at vi fik støtte til at få opfyldt vores drøm om den rolige, smukke og helt naturlige fødsel.

Henrik og Pernille

Læs også: Danmark tager doulaerne til sig 

Skrevet af