Sådan får du dit barn til at sove igennem om natten (video)

Jeanette Wegge-Larsen er en erfaren søvncoach, der dagligt hjælper forældre med at understøtte deres børns…

Forstoppelse og ondt i maven: Førstehjælp til baby (video)

Hjertelig velkommen til denne hjemmebehandlings-guide i zoneterapi som du kan bruge til din baby eller…

Den gode putning (video)

Optimer dit barns søvn: Ekspertråd fra Sovecoach Jeanette Wegge-Larsen om den gode putning og natlige…

De 3 bedste punkter til bedre babysøvn af zoneterapeut Katrine Birk (video)

Hej, jeg hedder Katrine Birk og jeg har udgivet bogen som hedder Tryk og glad…

Opdag hvordan trykmassage kan skabe ro ved sengetid for dit barn (video)

Børns biologiske rytme kan gøre dem ekstra energiske ved sengetid. Men med de rette rutiner…

Ørebørn og naturlige muligheder for behandling - Interview med Rikkeliva Holm

Jeg interviewer holistic nutritionist, homeopath og gaps practitioner Rikkeliva Holm om ørebørn. Vi taler om en række af de mange effektive alternative behandlingsmuligheder der findes…

Langsom pædagogik: Skab af rum for nærvær og udforskning

Flere institutioner i Danmark integrerer 'langsomhed' som en central værdi og fundamentet for deres pædagogiske tilgang. Samtidig ser vi en stigende interesse for begrebet "langsom…

5 gode råd til sund solbeskyttelse

Sol er sundt og vigtigt og kan forebygge og helbrede sygdomme som bl.a. kræft og autoimmune sygdomme. Sol på hele kroppen dagligt og uden brug…

Sådan får du dit barn til at sove igennem om natten (video)

under SØVN

af Min Barsel

Jeanette Wegge-Larsen er en erfaren søvncoach, der dagligt hjælper forældre med at understøtte deres børns sunde søvnvaner. Hun har gennem en årrække opnået omfattende erfaring…

Små børn med eksem og forstoppelse – Derfor bør vi behandle årsagen

Et stort antal af babyer og små børn lider af forstoppelse og eksem. Også børn hvis forældre gør ”alt det rigtige”.Ifølge homøopat Mette Mitchell bør…

Guide: Sådan slipper I for: Astma, allergi og eksem

Eksem, astma og allergi hos børn er de sidste årtier eksploderet i vores del af verden. Efterhånden er det ganske almindelige sygdomme hos børn. Faktisk…

Børneorm – og hvordan du slipper af med dem

Ordet ’børneorm’ får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mange forældre. Der findes næsten ikke noget værre! Og de fleste får lyst…

Sådan skaber du en tryg tilknytning til dit barn

En god og sund tilknytning er yderst vigtigt for udviklingen af et højt selvværd og følelsesmæssig modenhed.  Nogle af de kulturelle normer og samfundskrav vi…

Igangsættelse - Skal jeg det?

Når terminsdatoen nærmer sig, genkender mange gravide, at de bare ønsker at føde. Og med vores videnskab og samfund idag, har vi da også muligheden…

Funktionel træning af bækkenbunden

Når bækkenbunden ikke fungerer: - Et almindeligt, men overset problem hos op til hver 4. kvinde.Vi har i høj grad med en skjult lidelse at…

Måltidet skal være en hyggelig stund - ellers bliver vi skuffede og sure

Vi har ofte høje forventninger til stemningen ved måltiderne. Det er nemlig et af de få tidspunkter på dagen, hvor hele familien er samlet. Derfor…

"Delte mavemuskler" efter graviditet - Har du rectus diastase?

Mavemusklerne mødes alle i et bindevævs flag, en aponeurose som kan ses som et intrikat vævet netværk af bindevæv i mavens midtlinje. Dette bindevæv sørger…

Toilet træning Besvaret

Hej Lena

Mit spørgsmål omhandler overgangen fra blebarn til at gå på toilettet.

Min søn er nu 2,9 år gammel og vil ikke bruge hverken toilet eller potte. Da han var ca. 1 år gav jeg ham en potte, men tanke om at så kunne han vænne sig til den inden det var tid til rent faktisk at bruge den, men han var meget bange for at sidde på den, både med og uden ble på, det samme gjorde sig gældende for toilettet. Jeg valgte derfor ikke at presse emnet alt for meget, frem til han blev 2 år.

Fra han bliver 2 og ca. 6 måneder frem er han fortsat bange for wc og potte, men i samarbejde med vuggestuen får vi gjort kål på frygten. Men han vil stadig ikke sidde på hverken toilet eller potte, hverken hjemme eller i vuggestuen, han sætter sig og når der efter 0,4 sekunder ikke er kommet noget, så opgiver han og vil ikke mere, han virker ikke til at have mod på at give sig selv tid, jeg har forsøgt med bøger, sang og legetøj, men intet virker. Når han bliver spurgt til om han vil på potte/toilet siger han “nej, aldrig nogensinde”.

Nu har vuggestuen udtrykt bekymring over hans manglende interesse for toilettet, fordi han skal i børnehave til maj, og de 3 andre børn han skal følges med har smidt bleen. Han virker meget interesseret i sin tissemand og hvad man bruger den til, han siger tit “min tissemand kan tisse” og “min tissemand putter tis i bleen” og har helt styr på forskellen på drenge og pigers “udstyr” men han er meget følsom overfor sin tissemand og vil dårlig nok selv røre ved den når han vasker sig i badet, og slet ikke lade andre røre ved den, og sådan har det været lige fra han blev født, så jeg vil ikke presse ham for meget. Jeg er nervøs for at gøre den følsomhed værre.

Jeg er lidt desperat og enormt ked af det over det, hvilket ganske givet ikke hjælper situationen, hvad kan jeg gøre? Kan jeg overhovedet gøre noget?

Hilsen

Katja 

 •  Spurgt 6 år siden  •  af Mor2015

1  Svar

Kære Katja. 

Tak for dit spørgsmål. Jeg læser I har forsøgt meget. 
Helt enkelt mener jeg, at det er nogle følelser eller oplevelser der er årsagen til din søns reaktioner. Uanset hvad årsagen er, vil jeg anbefale dig at hjælpe ham af med årsagen. 

Den måde I i første omgang kan hjælpe ham til at slippe årsagen er ved at læse denne sætning for ham hver aften i 10 dage. Der bør så ske en ændring om højest 28 dage. Det lagrer sig efterhånden. 

Sker det ikke skriver i bare igen. 

Sætningen:  
De negative tanker og følelser jeg har i min krop i forbindelse med ... ... (det pågældende) kan jeg ikke bruge til noget positivt. 
Jeg vil ikke lade disse tanker og følelser påvirke min krop længere. 
Jeg sender dem ud i universet og lader dem aldrig mere vende tilbage til hverken mig eller nogen anden

Jeg har mange gode resultater med denne sætning som hjælper os til at slippe uhensigtsmæssige tanker og følelser. 

Det jeg også vil tilføje er kommunikation

1.  Sig til din søn, at du ønsker han skal tisse på potten eller på toilettet. Spørg ham hvorfor han er ked af at røre sin tissemand? Hvorfor han ikke ønsker at sidde på potte - på toilet. 

Se intenst på din søns reaktion:
Er han bange? 
Er han vred?
Er han ked af det? 

Kommenter hans følelse. 
Eks: Jeg kan se du bliver ked af det, når jeg siger du skal tisse på potten. Er der noget mor/far kan hjælpe dig med?
Eller - Kom hen til mor/far og putte dig, så skal mor/far trøste dig  

Det er vigtigt at blive set på sin reaktion og følelse. Måske det kan hjælpe drengen til at slippe det der begrænser ham i at tage det naturligt at give slip på vandladning og afføring på en naturlig måde.

2.  Måske det er bedst, at det er fars opgave. Jeg vil anbefale, at far og søn står ved siden af hinanden og tisser. Far kan først vise drengen hvordan han gør når han tisser og så lade sønnen gøre som far. Drengen kan stå på sin taburet der bruges ved håndvasken, så han kan nå op til toilettet. 

3.  Jeg ville også anbefale at du Katja sidder ved siden af din søn, når han bliver sat på potten. Forbered ham ved at kommunikere som ovenfor beskrevet. Rigtig godt, at du: 

Læser for ham. 
Synger for ham. 
Spiller musik han kan lide.
Så han bliver siddende mere end de 4 sekunder. 

Lade potten stå der hvor drengen ønsker det: Eks i stuen, på hans værelse eller hvor I vil starte. 
Kommunikation med sønnen er vigtigt i jeres situation. 
En opgave i samarbejde med far, som jo er mandeforbilledet, er rigtig godt. 
Opgave for mor som nok allerede er forsøgt
Kombiner det gerne med sætningen jeg har sendt jer. 

Jeg håber den vil hjælpe dig Katja og din lille søn.

Held og lykke,
Lena Dyhrberg
Besvaret 6 år siden  •  af Lena Dyhrberg
Redigeret 4 år siden

Log venligst ind for at besvare

januar 05, 2014

Hvorfor jerntilskud?

under KOST

af Min Barsel

Indtil dit barn er 6 måneder kan barnets medfødte jerndepoter, sammen med modermælken dække barnets jernbehov. Når dit barn er 6 måneder anbefaler sundhedsstyrelsen, at barnet får…
maj 19, 2022

Aggressiv adfærd skal oversættes

”Institutionen fortæller os, at vores dreng har en aggressiv adfærd, som vi er nødt til at få styr på. Hjemme har vi også mange sammenstød…
december 05, 2023

Opdag hvordan trykmassage kan skabe ro ved sengetid for dit barn (video)

under SØVN

af Min Barsel

Børns biologiske rytme kan gøre dem ekstra energiske ved sengetid. Men med de rette rutiner og teknikker kan du lette overgangen til en beroligende nattesøvn.…
januar 01, 2017

Gi' os en chance for balance

I 1998 sagde daværende statsminister Poul Nyrup: "...Alt for mange børnefamilier lever i dag et hektisk liv, nogle måske mere hektisk end godt er. Vi…
december 02, 2015

Betydningen af en Doula under hjemmefødsel

Vi havde besluttet at ville føde vores 2. barn derhjemme. Med den beslutning følger der mange møder med forskellige holdninger til dette. Oftest er det…
februar 18, 2018

Giv din baby en god nats søvn i kapok

Læs her om, hvorfor et godt sovemiljø har så stor betydning for din babys trivsel. Søvn er så godt - og hvis du har et…
oktober 11, 2015

Sukker-Lone

Som barn blev jeg kaldt sukker-Lone. Ja, jeg hedder faktisk Lone til fornavn. Sofia er, sådan helt officielt, mit mellemnavn. Jeg hadede at blive kaldt…
juni 10, 2019

Our Generation dukker og badelegetøj hos Lirum Larum Leg

Hos Lirum Larum Leg findes der er lækkert produktsortiment, som byder på kvalitetsrigtige produkter. Sortimentet indeholder bl.a. søde dukker fra Our Generation og forskelligt badelegetøj,…
november 19, 2017

Klar tale fra vuggestuepædagog: Flere hænder NU!

Fra mange sider kommer der nu vidnesbyrd efter vidnesbyrd fra frustrerede pædagoger, der slider sig selv op i forsøget på at gøre deres job. Nærværet…
  • 5 magiske punkter mod din babys maveproblemer

    5 magiske punkter mod din babys maveproblemer

    Det er en lettelse at hjælpe sin baby af med maveproblemer - og det lærer du nu! Ved hjælp af zoneterapi og akupressurpunkter, kan du behandle hjemmefra ganske ufarligt og enormt effektivt.  I nedenstående guide får du nogle af de mest effektive punkter til hjemmebehandling af forstoppelse, luft i maven og mavekneb. Du behøver ikke følge…

    5 magiske punkter mod din babys maveproblemer

    Det er en lettelse at hjælpe sin baby af med maveproblemer - og det lærer du nu! Ved hjælp af zoneterapi og akupressurpunkter, kan du behandle hjemmefra ganske ufarligt og enormt effektivt.  I nedenstående guide får du nogle af de mest effektive punkter til hjemmebehandling af forstoppelse, luft i maven og mavekneb. Du behøver ikke følge…

  • Spædbørns søvn: Alt du behøver at vide

    Spædbørns søvn: Alt du behøver at vide

    Søvn er en vigtig del af spædbørns udvikling, og det er derfor vigtigt, at dit barn får nok søvn. Søvn hjælper barnet med at vokse og udvikle sig, og det er også vigtigt for barnets humør, energi og kognitive funktioner. Spædbørn har forskellige søvnmønstre, og det er ikke unormalt, at de vågner flere gange om…

    Spædbørns søvn: Alt du behøver at vide

    Søvn er en vigtig del af spædbørns udvikling, og det er derfor vigtigt, at dit barn får nok søvn. Søvn hjælper barnet med at vokse og udvikle sig, og det er også vigtigt for barnets humør, energi og kognitive funktioner. Spædbørn har forskellige søvnmønstre, og det er ikke unormalt, at de vågner flere gange om…

  • Dit barn elsker at sove sammen med dig

    Dit barn elsker at sove sammen med dig

    I vores kultur har vi en stærk overbevisning om, at vores børn ret hurtigt skal sove igennem på egen værelse, og helst ikke skal komme ind og forstyrre mor og far om natten. Det er ret synd, for vores unger elsker at sove sammen med os, eller i samme værelse med os, og jeg oplever,…

    Dit barn elsker at sove sammen med dig

    I vores kultur har vi en stærk overbevisning om, at vores børn ret hurtigt skal sove igennem på egen værelse, og helst ikke skal komme ind og forstyrre mor og far om natten. Det er ret synd, for vores unger elsker at sove sammen med os, eller i samme værelse med os, og jeg oplever,…

  • Dit sensitive kejsersnitbarn

    Dit sensitive kejsersnitbarn

    Har du født dit barn ved kejsersnit? Oplever du, at barnet er sensitivt, uroligt, svært at trøste? Læs med her – der er en helt naturlig forklaring – og også en masse du selv kan gøre for at hjælpe dit barn!   Børn født ved kejsersnit, kommer til verden lidt mindre forberedte end børn født…

    Dit sensitive kejsersnitbarn

    Har du født dit barn ved kejsersnit? Oplever du, at barnet er sensitivt, uroligt, svært at trøste? Læs med her – der er en helt naturlig forklaring – og også en masse du selv kan gøre for at hjælpe dit barn!   Børn født ved kejsersnit, kommer til verden lidt mindre forberedte end børn født…

  • Penge til forældre: Børnepenge, børnebidrag, enlig forsørgerydelse, børneydelse

    Penge til forældre: Børnepenge, børnebidrag, enlig forsørgerydelse, børneydelse

    Vi kan alle opleve forandringer i livssituationen indimellem. Næsten halvdelen af alle danske ægteskaber ender i skilsmisse og mange forældre står tilbage i følelsesmæssig og økonomisk kaos. Mange forældre får tvillinger og det er selvfølgelig dobbelt op på glæden, men også på ressourcerne, herunder økonomien. Så hvordan er det nu med de der tilskud? Læs…

    Penge til forældre: Børnepenge, børnebidrag, enlig forsørgerydelse, børneydelse

    Vi kan alle opleve forandringer i livssituationen indimellem. Næsten halvdelen af alle danske ægteskaber ender i skilsmisse og mange forældre står tilbage i følelsesmæssig og økonomisk kaos. Mange forældre får tvillinger og det er selvfølgelig dobbelt op på glæden, men også på ressourcerne, herunder økonomien. Så hvordan er det nu med de der tilskud? Læs…

  • Hjælp dit barn til en døgnrytme fra 3-4 måneders alderen

    Hjælp dit barn til en døgnrytme fra 3-4 måneders alderen

    Allerede fra 3-4 måneders alderen kan du begynde at hjælpe din baby med at søvnen bliver mere struktureret. Fra dit barn er 3-4 måneder er det nemlig muligt at arbejde hen mod en døgnrytme hvor barnet sover godt både om dagen, om aftenen og om natten og hvor barnet naturligt er lidt længere vågen i dagstimerne. Ifølge sundhedsplejerske Helen…

    Hjælp dit barn til en døgnrytme fra 3-4 måneders alderen

    Allerede fra 3-4 måneders alderen kan du begynde at hjælpe din baby med at søvnen bliver mere struktureret. Fra dit barn er 3-4 måneder er det nemlig muligt at arbejde hen mod en døgnrytme hvor barnet sover godt både om dagen, om aftenen og om natten og hvor barnet naturligt er lidt længere vågen i dagstimerne. Ifølge sundhedsplejerske Helen…