Min Barsel
Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere

Du er her:min barsel»Sundhed»Røde hunde hos gravide
 
 

Røde hunde hos gravide

Skrevet af 

Røde hunde er en virussygdom, som tidligere var en meget udbredt børnesygdom.

Efter indførelsen af vaccinationsprogrammet MFR, hvor børn vaccineres for mæslinger, fåresyge og røde hunde, er sygdommen dog meget sjælden. De fleste gravide har enten haft sygdommen som barn eller er blevet vaccineret.

I mange lande er røde hunde derimod ikke så sjælden, så der kan man lettere udsættes for smitte.

 

Risiko for fosterskader tidligt i graviditeten

Får du som gravid røde hunde kan det skade dit foster.

Især hvis du bliver smittet indenfor de første 8 uger af graviditeten. Der er da en risiko for spontan abort på ca. 20 procent.

Mellem 8.-20. graviditetsuge medfører smitten en fare for at barnet får alvorlige fosterskader, med op til 50 procents risiko. Der er risiko for, at barnet fødes døvt, blindt eller med hjertefejl.

Smittes du efter 20. uge, vil der sandsynligvis ikke være fosterskader.

 

Vaccination

Hvis du ikke er vaccineret mod røde hunde og er i tvivl om du har haft røde hunde tidligere i livet, kan du få konstateret det igennem en blodprøve hos din læge.

Viser det sig, at du ikke har haft sygdommen og du påtænker graviditet og taler med din læge om det, vil han typisk tilbyde vaccination, dog senest 3 måneder før graviditet.

Er du alleredet gravid, uden at have haft røde hunde og uden at være vaccineret, skal du tænke på at røde hunde heldigvis er meget sjælden. 

 

 

Cron Job Starts