Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Vi er vidne til et offentligt omsorgssvigt i institutionerne mener professor i børns udvikling
fredag, 28 juli 2017

Vi er vidne til et offentligt omsorgssvigt i institutionerne mener professor i børns udvikling

Skrevet af 

En ny stor undersøgelse fra BUPL dokumenterer igen en helt igennem elendig normering i mange af landets institutioner. Professor ved Aarhus Universitet Dion Sommer, som forsker i børns udvikling, kalder de danske normeringer, som de fremgår i undersøgelsen, for et offentligt udviklings- og omsorgssvigt. Børne og socialminister Mai Mercardo (K) mener ikke, at normeringer som beskrevet i undersøgelsen nødvendigvis er et problem. 

Pædagogernes fagforbund BUPL står bag den hidtil største undersøgelse af pædagogers arbejdstid, hvor 8.006 pædagoger fra hele Danmark har deltaget. Undersøgelsen viser den sørgelige realitet, hvor det er hverdagskost at tre ud af fire pædagoger i løbet af en dag er alene med den samlede børnegruppe på gennemsnitligt 17 børn i et gennemsnitlig tidsrum på 56 minutter.

61% af de adspurgte pædagoger siger, at de på en vilkårlig dag kun havde tre timer, hvor der var mere end to voksne omkring børnene, imens hele 14% oplyser, at de på intet tidspunkt oplevede at være mere end to voksne til børnegruppen.

Professor ved Aarhus Universitet Dion Sommer, som forsker i børns udvikling, kalder de danske normeringer, et offentligt udviklings- og omsorgssvigt. Dion Sommer peger på, at så få voksne til så mange børn går ud over netop børnenes udvikling. Han forklarer: 

"De bliver mere urolige, der kommer flere konflikter, og den sproglige og sociale udvikling tager skade. Man har forskningsbaseret lavet nogle minimumsstandarder for antallet af voksne til børnehavebørn, hvor man kan se, at kommer man på den forkerte side af dem, så er det dokumenteret skadeligt".

Dion Sommer peger desuden på, at det er flere forskeres anbefaling, at der i institionerne bør være en pædagog til omkring 3 vuggestuebørn og ikke mere end 5-6 børnehavebørn per voksen.

"Når der er så få voksne til så mange børn, bliver det mere overvågning end pædagogik. Der bliver slet ikke tid til læringslege eller de aktiviteter, som er så vigtige for den videre udvikling. Uanset, hvor veluddannede pædagogerne er, kan de ikke med deres kompetencer alene stille noget op mod så lave normeringer" forklarer professoren. 

Børne- og socialminister Mai Mercardo (K) mener ikke, at normeringer som beskrevet i undersøgelsen nødvendigvis er et problem; hun mener derimod, at pædagogerne langt hen af vejen kan planlægge sig ud af det. Desuden mener hun, at normeringen er kommunernes ansvar. 

S og SF mener derimod at en tidlig indsats skal prioriteres højere på såvel det kommunale som på det statslige plan, de finder normeringerne problematisk, og de mener, at der er brug for en minimumsnormering.

Læs også: Se mig

Kilde: Politiken: For pædagoger er det hverdag at være alene med 17 børn