Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Rigets afgåede overlæge får bred opbakning
lørdag, 03 december 2016

Rigets afgåede overlæge får bred opbakning

Skrevet af 

Nu bakker kollegerne op om klinikchefen for fødegangen på Riget, efter han forlod jobbet i protest over besparelser. 

Der er dramatiske begivenheder i gang på Rigshospitalet. Alvoren af den besked, som klinikchef og overlæge på obstetrisk klinik Morten Hedegaard i forgårs gav om sin afsked, bliver nu understreget af andre højtstående kolleger.

I alt 6 formænd for overlægerådene i Region Hovedstaden skrev i går i en mail til TV 2 Lorry, at der ikke kan ske flere besparelser på hospitalerne, uden at det kommer til at betyde alvorlige forringelser af behandlingen. Det er overlægerådene på Amager og Hvidovre Hospital, Herlev og Gentofte Hospital, Nordsjællands Hospital, Region Hovedstadens Psykiatri og Rigshospitalet, der har skrevet mailen.

I mailen står blandt andet: "Vi står nu i en situation, hvor kommende besparelser i personalebudgettet vil føre til forringelser i kvaliteten af behandlingen på sygehusene”. Den sætning i sig selv lyder måske ikke alarmerende, da besparelser jo ofte medfører forringelser, kunne man indvende. 

Men alvoren i både Morten Hedegaards afsked og overlægeformændenes frustration skal ses i lyset af, at lægestanden generelt kun sjældent udtaler sig kritisk til pressen om arbejdsforhold. Loyaliteten til politikerne og regionerne, som er lægernes arbejdsgivere, er oftest stor, og lægerne bruger som regel deres kræfter på at behandle patienter og ikke på at opponere mod politiske beslutninger. Når de nu vælger at give klar besked om deres yderst vanskelige arbejdsforhold, så er det altså fordi, at skruen virkelig ikke kan strammes mere. Det er alvor, og besparelserne frygtes at komme til at betyde farlige situationer for patienterne og nedslidte ansatte.

- Sygehusene har gennem de sidste ti år leveret en markant stigning i antallet af behandlinger, uden at bevillingerne er fulgt med, men vi er nu nået til et punkt, hvor der ikke er plads til yderligere besparelser på personaleområdet, står der videre i mailen til TV 2 Lorry. Tidligere sparerunder har skabt så hårde vilkår for personalet på hospitalerne, at det i følge Morten Hedegaard ikke længere er muligt både at bekymre sig om medarbejdernes trivsel og kvaliteten af patienternes behandling. Den vurdering af situationen er overlægeformændene enig i. 

Men besparelserne på ialt 600 mio kroner står ved magt i følge Regionrådsformand Sofie Hæstorp Andersen (S). Ingen afdelinger eller områder i sundhedssektoren kan gå fri, når sparekniven igen skal svinges. 

Ifølge lægerne er en væsentlig grund til, at hospitalerne nu er så presset, at politikerne vil spare uden at ville prioritere mellem hospitalernes opgaver.

Overlægeformændene, som har skrevet mailen til TV 2 Lorry er:

 

  • Lars Bo Krag Møller, formand for Overlægerådet Amager Hvidovre Hospital
  • Peter Sommer Ulriksen, formand for Overlægerådet Herlev Hospital
  • Jannick Rune Frederiksen, formand for Overlægrådet Nordsjællands Hospital
  • Gitte Elisabeth Meldgaard Ahle, forkvinde for Overlægerådet Region Hovedstadens Psykiatri
  • Mikael Sander, formand for Overlægerådet Bispebjerg og Frederiksberg Hospital
  • Fin Biering-Sørensen, formand for Overlægerådet Rigshospitalet.
Kilde: TV2: Fødselschef sagde op i protest nu bakker overlæger på flere hospitaler op