Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Øremærket barsel er fastsat
onsdag, 27 oktober 2021

Øremærket barsel er fastsat

Skrevet af 
 
Et politisk flertal mellem Venstre, SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet, har landet en aftale om hvordan den øremærkede barsel til fædre/medforældre skal være i Danmark.

Aftalen øremærker 11 ugers forældreorlov til hver forælder, hvilket konkret betyder, at fædre får ni ugers øremærket barsel mere, mens mødre får tre uger mindre.
Aftalen er indgået på baggrund af et EU-direktiv, der tilskriver, at EU-lande senest i august 2022 skal øremærke mindst ni ugers barsel til mænd.

 

Fakta om de nye barselsregler

  • Alle gravide har fortsat ret til fire ugers graviditetsorlov før fødslen. Herefter følger 11 ugers øremærket orlov. Det er tre uger mindre end i de nuværende regler.
  • Far eller medmor får i den nye aftale ret til 11 ugers øremærket orlov. Mod de 14 uger de har i dag.
  • Derudover får hver forælder 13 uger hver, som de frit kan dele mellem sig - altså 26 uger. Det er 6 uger mindre end i dag og skyldes den øgede mængde øremærkede orlov til den ikke-fødende forælder.
  • Afholdes de øremærkede uger ikke, bortfalder de.
  • Aftalen gælder kun lønmodtagere. Dvs. er man selvstændig, ledig eller studerende kan overføre deres øremærkede uger til den anden forælder.
  • Soloforældre kan afholde de fulde 46 uger selv eller overføre en del til en nærtstående.
  • Regnbuefamilier får fra 2024 muligheder for at dele forældreorloven mellem flere end to forældre.
  • Familier med særlige forhold, som fx. højkonfliktskilsmisse og svære handikaps hos den ene forælder, kan den anden forælder efter objektive kriterier få tildelt orlovsuger, som kompenserer for de uger den ene ikke kan afholde.
- Det er en aftale, som styrker ligestillingen i Danmark, siger fungerende ligestillingsminister Mattias Tesfaye (S) på et pressemøde.
 
Hos foreningen Forældre og Fødsel mener de omvendt, at reglerne forringer og indskrænker de eksisterende rettigheder. 
På deres facebookside skriver de: 
"Reglerne bliver indført på en måde som forringer og indskrænker de eksisterende rettigheder og muligheder den fødende har for at holde orlov, komme sig ovenpå graviditet og fødsel samt opretholde et eventuelt ammeforløb. Det mener vi er kritisabelt og uambitiøst. Også i forhold til barnets perspektiv i de tilfælde hvor det af forskellige årsager ikke er muligt at den anden forælder afholder sin øremærkede del.

Derfor er vi kede af, at der ikke blev lyttet til os, andre organisationer og de 50.000 borgere som på bare 15 dage underskrev borgerforslaget om forlængelse af barslen med de øremærkede uger".

Kilde: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-10-26-flertal-i-folketinget-indgaar-aftale-om-oeremaerket-barsel
https://www.facebook.com/foraeldreogfodsel