Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Nu skal kvinder og mænd have lige meget barsel
onsdag, 15 september 2021

Nu skal kvinder og mænd have lige meget barsel

Skrevet af 

Landets arbejdsgivere - Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og lønmodtagere - Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er nået til enighed om et opsigtsvækkende forslag om øremærket barsel til mænd. Aftalen vil betyde, at mødre og fædre skal tildeles lige meget barsel, samtidig med at mænd skal have øremærket 11 uger af deres barsel. Aftalen indebærer også, at hvis fædrene ikke afholder deres uger sammen med barnet, går barslen tabt. Ifølge de to partere, handler det om ligestilling for både mor og far.

Fagbevægelsens Hovedorganisation og  Dansk Arbejdsgiverforening er blevet enige om en ny model for barsel, som de mener stiller kvinder og mænd lige, når det kommer til at skulle afholde barsel. Det oplyser de i en pressemeddelse.

Aftalen kommer i kølvandet på, at et nyt EU-direktiv står for at skulle implementeres. Dette direktiv pålægger EU's lande øremærket barsel.

Forslaget til aftalen betyder nærmere, at 11 ugers barsel altså øremærkes til både mor og far. Herudover har begge forældre yderligere 13 ugers barsel, som de kan administrere frit mellem sig. Hvis ikke forældrene tager aktivt stilling, vil udgangspunktet med den nye aftale være, at hver forælder afholder 24 ugers barsel. 

Før aftalen bliver til virkelighed skal den imidlertid først vedtages af et politisk flertal. Et implementeringsudvalg, som er nedsat af Folketinget, vil nu tage stilling til, hvordan man bedst implementerer EU-direktivet om øremærket barsel, og de skal herefter komme med en officiel melding til Folketinget.

Se pressemeddelelsen her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/fh-da-ny-aftale-giver-fuld-ligestilling-ved-barsel?publisherId=13559244&releaseId=13630980