Du er her:min barsel»Nyheder»Ny forskning viser fordelene ved oxytocin-stimulerende fødselsrum
fredag, 26 april 2019

Ny forskning viser fordelene ved oxytocin-stimulerende fødselsrum

Skrevet af 

En dansk jordemoder har offentliggjort resultaterne af en undersøgelse, der belyser effekten af oxytocin-stimulerende fødselsrum når det gælder fødslens forløb og fødselsprocessen. Resultaterne viser, at brugen af disse fødselsrum kan have mange positive effekter, både for mor og barn.

En undersøgelse, udført af jordemoderen Emma Holst, har undersøgt effekten af oxytocin-stimulerende fødselsrum på fødslen og fødselsprocessen for kvinder. Resultaterne viser, at brugen af disse fødselsrum kan have mange positive effekter, både for mor og barn.

Projektet omfattede i alt 30 fødende kvinder, der alle fødte i oxytocin-stimulerende fødselsrum.

 
Hvad er oxytocin?

Oxytocin er et hormon, der naturligt produceres i kroppen når noget føles rart. men stoffet spiller også en rolle i social interaktion og empati. Oxytocin er tit omtalt som kærlighedshormonet og udskilles ved længerevarende kram og berøringer.

Når vi kigger på oxytocin i forbindelse med fødslen er oxytocin faktisk også kendt for at være involveret i fødslen og amning, Stoffet/hormonet oxytocin frigøres nemlig i hjernen under fødslen, hvilket hjælper med at afslappe musklerne i livmoderen og fremme veer. Stoffet kan også fremprovokeres ved ydre stimuli og berøring.

Oxytocin-stimulerende fødselsrum er et fødselsrum, der er designet til at øge frigørelsen af oxytocin hormon i kroppen under fødslen. Dette kan ske ved hjælp af elementer som musik, lys, planter, og andre ting, der kan hjælpe med at skabe en afslappet og støttende atmosfære. Ideen er, at dette kan hjælpe med at fremme en positiv fødselsoplevelse for både mor og barn, samt mindske behovet for medicinsk intervention og komplikationer under fødslen.


Fordele ved oxytocin-stimulerende fødselsrum

Mindre medicinsk intervention
Undersøgelsen viste, at kvinder, der fødte i oxytocin-stimulerende fødselsrum, havde mindre brug for medicinsk intervention under fødslen, såsom kejsersnit eller brug af vejrtrækningsmaskiner.

Kortere fødselsvarighed
Fødslen varede også kortere tid for kvinder, der fødte i oxytocin-stimulerende fødselsrum, sammenlignet med kvinder, der fødte i traditionelle fødselsrum.

Stærkere mor-barn bond
Brugen af oxytocin-stimulerende fødselsrum kan også fremme en stærkere bånd mellem mor og barn, da det kan hjælpe med at øge følelsen af empati og forbundethed mellem dem.

Færre komplikationer
Der var også færre komplikationer under fødslen for kvinder, der fødte i oxytocin-stimulerende fødselsrum, sammenlignet med kvinder, der fødte i traditionelle fødselsrum.

I projektet konkluderede jordemoderen altså, at oxytocin-stimulerende fødselsrum kan have flere betydningsfulde positive effekter på fødslen og fødselsprocessen for kvinder.

Undersøgelsen viste, at kvinder, der fødte i oxytocin-stimulerende fødselsrum, havde mindre brug for medicinsk intervention under fødslen, fødslen varede også kortere tid og kan også fremme en stærkere bånd mellem mor og barn, samt færre komplikationer under fødslen.

Resultaterne understøtter brugen af oxytocin-stimulerende fødselsrum som en sikker og effektiv metode til at fremme en positiv fødselsoplevelse for både mor og barn.


Læs mere om projektet på jordemoderforeningens hjjemmeside: https://jordemoderforeningen.dk/wp-content/uploads/2022/10/bachelorprojekt-det-oxytocin-stimulerende-foederum.pdf