Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Kram udvikler børns hjerner
torsdag, 24 marts 2022

Kram udvikler børns hjerner

Skrevet af 

Det er velkendt at berøring og kropskontakt er livsvigtigt for det nyfødte spædbarn, men nu viser forskning, at berøring og kropskontakt med ens baby er vigtigere for hjernefunktionerne end tidligere antaget.

Kropskontakt, blid vuggen og kram udvikler ikke bare babyers taktile sans, selvfølelse og tillidsfølelse, det udvikler også deres hjerner markant, viser et studie fra Nationwide Children's Hospital i Ohio, hvor 125 for tidligt fødte spædbørn var omdrejningspunkt.  

Forskerne kunne først og fremmest konstatere, at for tidlig fødte børn reagerede dårligere på berøring end andre børn. De kunne også konstatere at de spædbørn der fik stimuleret deres taktile sans, d.v.s. som fik berøring og kram og blev vugget eller havde kropskontakt, havde markant stærkere hjernerespons end de børn, som sjældnere fik berøring og kropskontakt. 

Dr. Nathalie Maitre, som stod i spidsen for projektet, mener, at man som forældre og som hospitalspersonale generelt bør 
sikre, at alle babyer, og især for tidligt fødte børn får masser af den gode hud-mod-hud kontakt i de første uger og måneder, og ligeledes får masser af den gode kropskontakt og berøring med sine omsorgspersoner. 

Med hensyn til de for tidligt fødte børn er det især væsentligt. 

For at de for tidligt fødte børns hjerner skal kunne reagere på mild berøring på samme måde som de babyer, som oplever en hel graviditet i mors mave, skal for tidligt fødte børn have ekstra meget kropskontakt, udtaler Dr. Maitre til Science Daily. 

Læs også artilken Børn med hudsult

Kilde: Science Daily