Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Høj forekomst af RS-virus i Danmark
fredag, 03 september 2021

Høj forekomst af RS-virus i Danmark

Skrevet af 

Der opleves lige nu højere forekomst af RS-virus i Danmark end man har set de seneste år. Smitten med RS-virus begyndte allerede at udvikle sig tidligere på sommeren, og i de seneste uger er tilfældene steget. Langt de fleste tilfælde er hos børn mellem 1-3 år, men som spædbarnsforælder, skal man være vågen, da det rammer de mindste hårdest.

RS-virus er en helt almindelig luftvejsinfektionen vi mest ser om vinteren. Lige nu er der dog allerede høj forekomst af RS-virus i Danmark. Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut (SSI). Også mange andre lande ser det samme mønster.

Siden medio maj er der konstateret godt 1700 RS-virus-tilfælde. De fleste tilfælde er hos børn mellem 1-3 år. Selv om der lige nu testes færre patienter for RS-virus end under en normal vintersæson, er smitten lige så udbredt.

"Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor vi oplever denne usædvanlige forekomst af RS-virus på dette tidspunkt af året, men det samme billede ses i flere andre lande. En mulig forklaring kan være en effekt af den nylige genåbning af samfundet efter nedlukningen og restriktionerne under covid-19-epidemien, samt genoptaget rejseaktivitet. Dette i kombination med et muligt lavere niveau af beskyttende immunitet imod RS-virus blandt børn, som en konsekvens af den nedsatte forekomst af RS-virus under den seneste vintersæson, hvor både RS-virus og en lang række andre luftvejsinfektioner, herunder influenza, faldt kraftigt i hyppighed i forbindelse med de indførte restriktioner og hygiejneforholdsregler imod covid-19", lyder det fra afdelingslæge Lasse Vestergaard fra Statens Serum Institut.


Små børn og spædbørn rammes hårdere

Hos spædbørn og småbørn under 3-4 år, kan den fremkalde forskellige grader af astmatisk bronkitis og lungebetændelse.

Som mor eller far til de helt små bør man være derfor  ekstra opmærksom og især hvis barnet er født for tidligt, har hjerte- eller lungesygdom eller som lider af andre kroniske lidelser. RS-virus er nemlig den hyppigste årsag til, at små børn bliver indlagt med en luftvejsinfektion og det er specielt hos små børn under 6 måneder at RS-virus fører til vejrtrækningsproblemer. I Danmark indlægges cirka 3% af alle børn mindst én gang med RS-virus inden for de to første leveår. Ved 2-års-alderen har næsten alle børn haft RS-virus én gang. Og halvdelen har haft det to gange. 

Smitte: Man kan smitte med RS-virus 1-2 uger efter at sygdommen er brudt ud. Virus smitter ved kontakt med spyt eller snot direkte eller fra overflader. Virus kan holde sig levende på overflader i op til 8 timer. 

Symptomer: Forkølelsessymptomer, feber, sejt slim, hvæsende -, pivende vejrtrækning, længerevarende hosteanfald, træthed og slaphed. 

Kilde: SSI: https://www.ssi.dk/aktuelt/nyhedsbreve/epi-nyt/2021/uge-35---2021
Kilde: Region Midtjylland: https://www.rm.dk/sundhed/sundhedstilbud-og-forebyggelse/born-og-unge/foraldrevejledninger/rs-virusinfektion/