Du er her:min barsel»Artikler»Samfund»Giftstoffer i danske børns urin

Giftstoffer i danske børns urin

Skrevet af 

Giftstoffet glyphosat er en af de aktive giftstoffer i sprøjtemidlet Roundup, som anvendes i stor stil i landbruget som sprøjtegift mod ukrudt. Det er også kræftfremkaldende ifølge WHO. Samtlige urinprøver i en dansk undersøgelse af skolebørns urin viste indhold af Glyphosat. De foruroligende fund af gift i vores børn bør tages alvorligt, mener giftforsker.

Sprøjtegiften Roundup er i perioder udsat for voldsom kritik. Bl.a. er dets indhold af det kræftfremkaldende stof Glyphosat et stort sundhedsproblem for verdens befolkning. Landbruget overalt i verden anvender Roundup for at komme græsukrudt i afgrøderne til livs. Det amerikanske firma Monsanto har både udviklet Roundup og særlige genmodificerede afgrøder, som ikke tager skade af den voldsomme gift – og Monsanto har en milliardomsætning af de helt store, for Roundup er verdens mest solgte sprøjtegift.

Men international forskning på mange fronter viser, at glyphosat via de sprøjtede afgrøder finder vej både i fx morgenmadsprodukter og andre fødevarer og ender i vores kroppe. På en nyligt afholdt international konference viste forskningsresultater fra både Spanien, Storbritannien og Tyskland – og altså Danmark – markante fund af det kræftfremkaldende stof glyphosat i både fødevarer og urinprøver.

Professor i toksikologi Lisbeth E. Knudsen er bekymret for denne udvikling og ærgrer sig over, at den danske regering vil stemme for en godkendelse af den fortsatte anvendelse af glyphosat og dermed af Roundup i EU. En godkendelse, der vil vare 7 år, førend den igen skal op til afstemning.

Lisbeth E. Knudsen mener det ikke er nødvendigt med yderligere dokumentation af hverken problemerne ved eller omfanget af glyphosat i urinen hos mennesker, men hun så gerne en undersøgelse, der sammenligner folk med konventionel kost og folk, der lever økologisk. Dermed kunne det undersøges, hvor meget glyphosat, der kommer fra vores indtagelse af stoffet, og hvor meget, der eventuelt kommer andre steder fra. Hun håber, at regeringen i Danmark på sigt vil følge trop med fx Frankrig, hvor man nu forbyder anvendelsen af Roundup i private haver. Herhjemme kan man købe Roundup sammen med sine tulipanløg i ethvert havecenter.

Kilde: Organictoday.dk: Danske børn tisser glyphosat 

Du kan få indsigt i Monsantos indflydelse på dine fødevarer ved at læse denne liste over fødevareproducenter, som anvender Monsantos genmodificerede afgrøder  - eller denne grafik over Monsanto på fx det tyske marked

Skrevet af