Du er her:min barsel»Nyheder»App guider dig rundt i junglen af skadelig kemi
onsdag, 02 december 2015

App guider dig rundt i junglen af skadelig kemi

Skrevet af 
Som forbruger kan det sommetider være noget af en jungle at finde rundt i, hvilke produkter du skal købe, og hvilke du bør undgå, hvis du gerne vil være fri for problematiske stoffer.

 

Men nu har Forbrugerrådet Tænk med støtte fra Miljøministeriet udviklet og lanceret app’en ”Tjek kemien”, der giver dig mulighed for selv at undersøge, om den vare du vil købe, er fri for de problematiske stoffer. Stofferne findes alle på den såkaldte kandidatliste, der indeholder i alt 155 problematiske stoffer, der er særligt prioriteret i EU.

Stofferne kan alle have en række alvorlige effekter på mennesker.  Nogle er kræftfremkaldende, nogle kan skade ufødte børn mens andre igen har skadelig påvirkning på vandmiljøet. 

Vær med til at bygge databasen op

Hvis varen ikke allerede findes i den database, der er knyttet til app’en skal producenten svare dig som forbruger i løbet af 45 dage. Når svaret er kommet, vil det så blive lagret i databasen og den næste forbruger, der scanner den samme vare, vil få svar i løbet af blot 1 minut. 
 

Derfor handler det om at få scannet så mange varer som overhovedet muligt.

 
 
Der er siden app’en blev lanceret i starten af april 2014 blevet foretaget knap 60.000 skanninger. Derudover har over 300 virksomheder lagt svar i databasen, hvoraf 75 virksomheder har lagt hele produktserier ind, som dækker over mere end 35 mio. stregkoder. Fx har Brio, Braun, Playmobil og Lego meldt alle deres produkter ind med besked om, at de ikke bruger de problematiske stoffer.
 
Flere end 6.000 forbrugere har fået svar med det samme, når de har scannet et produkt.
 
App’en kan bruges til at tjekke for kemi i elektronik, legetøj, møbler, tekstiler og andre non-food produkter. Du kan ikke tjekke kemien i kosmetik, fødevarer, lægemidler, rengøringsmidler eller lignende ”kemiske” produkter.
 
Dog har du ret til at få at vide om emballagen indeholder nogle af de problematiske stoffer.

 
 
 
Læs mere på hjemmesiden tjekkemien.dk eller søg efter Tjek Kemien i Google Play eller AppStore. 

Læs mere om appen her og se hvordan du kan downloade den