Du er her:min barsel»Nyheder»Forslag om ekstra barsel til tvillingeforældre diskuteres i Folketinget
mandag, 27 februar 2023

Forslag om ekstra barsel til tvillingeforældre diskuteres i Folketinget

Skrevet af 

Nordiske landes barselsregler kan inspirere Danmark til at tilbyde ekstra barsel til tvillingeforældre. Et nyt borgerforslag er blevet stillet, og en gruppe af forældre og jordemødre håber, at politikerne vil fokusere på børnenes perspektiv i deres beslutninger.

Et nyt forslag om at give tvillingeforældre ekstra barsel bliver i øjeblikket drøftet i Folketinget. Forslaget indebærer, at forældre til tvillinger får yderligere tre uger på barsel udover den nuværende barselsperiode på 32 uger.

I øjeblikket har forældre til tvillinger den samme barselsperiode som forældre til enkeltbørn, selvom tvillingefødsler kan medføre ekstra udfordringer og behov for mere tid til at etablere en tryg rutine.

Forslaget om ekstra barsel til tvillingeforældre er blevet modtaget positivt af flere politiske partier, som mener, at det vil være en vigtig støtte til familier med tvillinger. Forslaget ventes at blive vedtaget i Folketinget, hvis det støttes af flertallet.

Hvis forslaget vedtages, vil forældre til tvillinger fra 1. januar 2024 få ekstra tre ugers barsel. Dette vil give dem ekstra tid til at tage sig af deres børn og etablere en tryg hverdag med to småbørn.

Fokus på nordiske landes ekstra barselsregler

Gruppen bag et nyt borgerforslag håber, at danske politikere vil tage inspiration fra vores nordiske naboer, når de skal tage stilling til forslaget. Både Norge og Sverige har regler om ekstra barsel til forældre til tvillinger, og dette har inspireret gruppen bag borgerforslaget til at tage initiativ til at indføre lignende regler i Danmark.

I Sverige kan forældre til tvillinger få op til 180 ekstra dages barsel, afhængigt af hvor mange dage de tager om ugen. I Norge kan forældre til tvillinger få 17 ekstra uger på barsel.

En mor til fem, Michelle Meier-Morsi, som støtter forslaget, håber at politikerne vil fokusere på børnenes perspektiv, da tvillinger ofte kan have brug for ekstra støtte og tidligere indgriben.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har ikke kommenteret borgerforslaget, men henviser til regeringens beskæftigelsesordførere fra V og S.

Kilde: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/tvillingeforaeldre-vil-have-mere-barsel-nu-skal-politikerne-se-paa-sagen