Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Forbindelse mellem tarmbakterier og astma
tirsdag, 06 oktober 2015

Forbindelse mellem tarmbakterier og astma

Skrevet af 

Et canadisk forskerhold har nu fundet frem til en forbindelse mellem tarmbakterier og astma.

Helt konkret har de fundet frem til fire bakterier, der sænker risikoen for, at babyer senere udvikler astma.

Det giver nye potentielle måder at forebygge sygdommen. Opdagelsen giver mulighed for at identificere børn i risikogruppen men også vise vejen for en ordineret behandling med bakterier.

Forskerne har opdaget, at der ser ud til at der er en periode i de første 100 dage af babyens udvikling, hvor bakterierne kan beskytte mod astma.

Studiet falder i god tråd med den seneste forskningstrend om bakteriers store sundheds-betydning.

DNA teknologi

Forskerne har som nogle af de første brugt de nye teknologier - sekventering - hvor man får en langt større dybde af bakterierigdommen beskrevet.

DNA-teknologien giver således et meget bredere indkig i bakteriesamfundene end de klassiske metoder, der til sammenligning kan se cirka 100 bakterier, hvor DNA kan se op mod 1000.

Udviklingen af astma er eksploderet i den vestlige del af verden og siden 1950'erne er der sket en tredobling af sygdommen.

I dag har hvert femte småbarn astma. Halvdelen vokser fra det, så i skolealderen er det hvert tiende barn. 

Vi lever for rent

Der har de seneste år været en hygiejnehypotese som vidner om, at vores børn i dag vokser op alt for rent og sterilt, blandt andet fordi overdreven brug af sæbe og antibiotika udsletter mange af de gavnlige bakterier.

For astma er der studier, som peger på, at kejsersnitsbørn ikke får den samme gode bakteriepåvirkning som under en vaginal fødsel, og at flaskebørn har øget risiko i forhold til ammende børn, fordi de ikke får de gode bakterier ved at sutte på brysterne, og i særdeleshed at antibiotika i barnets første leveår øger risiko for astma.