Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Børnefamilier vil have mere flexibilitet
lørdag, 10 oktober 2015

Børnefamilier vil have mere flexibilitet

Skrevet af 

Det danske fødselstal er dalende. Hver kvinde føder i gennemsnit 1,7 barn. Men undersøgelser viser, at ønskesenariet for mange forældre i virkeligheden er 2-3 børn.

"Hvis man mener, at det er vigtigt for samfundet, at vi får flere børn, så må man gøre noget ved det. Men i dag bliver problemet ikke italesat politisk, og vi har ikke en familieminister", siger lektor, dr.med. Lone Schmidt fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Børnefamilier ønsker sig mere fleksibilitet

En epinion-undersøgelse lavet for DR peger på, at børnefamiliernes største ønsker idag er mere fleksible arbejdstider og længere åbningstider i institutionerne.

Erfaringer fra Sverige viser da også, at mere fleksibilitet faktisk gør det lettere at få det antal børn, som man drømmer om.

I Sverige er det sådan, at både mor og far har ret til at være på deltid, indtil børnene når skolealderen. Det er således ikke noget man selv skal forhandle om. 

Lone Schmidt mener, at det er noget politikerne herhjemme bør diskuterer, om det skal være op til den enkelte at løse udfordringerne, eller om vi som samfund skal gøre vilkårene bedre for børnefamilierne.

Danmark er frontløber i en kedelig statestik, nemlig at være det land i verden med flest småbørnsmødre og -fædre i fuldtidsjob.

Mange småbørnsfamilier kæmper med at få familie- og arbejdslivet til at gå op

Men hvis man ville, så kunne man godt fra politisk side gøre det mere attraktivt at få børn, mener Lone Schmidt. 

Epinions-undersøgelsen

Spørgsmål: Hvordan tror du, at man kan gøre det mere attraktivt for danskerne at få børn?

62 % - Mere fleksible arbejdstider
46 % - Længere åbningstider i institutionerne
29 % - Kortere arbejdstid
28 % - Betalt barsel / længere betalt barsel til alle
17 % - Øremærket barsel til mænd
11 % - Flere børnepenge


Kilde: Epinion for DR/Strong Productions. 883 personer har deltaget, og der har været mulighed for flere svar per person.