Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Danske Regioner: Drop produktivitetskrav og aktivitetspulje
onsdag, 17 maj 2017

Danske Regioner: Drop produktivitetskrav og aktivitetspulje

Skrevet af 

Skal det årlige krav om mer-produktivitet på hospitalerne fortsætte? Ikke hvis man spørger Enhedslisten, de ansatte samt patienter og fødende på landets hospitaler. Enhedslisten har nemlig stillet forslag om at skrotte kravet - gældende fra 2018. - Desværre ser det ud til, at Enhedslistens forslag om at droppe mer-kravet ikke har de bedste betingelser på Christiansborg. 


I dag skal Folketinget beslutte, om det årlige krav om øget produktivitet på landets hospitaler, herunder fødegange skal fortsætte. Det årlige krav er en mer-aktivitet på to procent pr år. 

Hospitalerne har gennem flere år skulle effektivisere, og nok er ventelisterne kommet ned og flere patienter er tilset og behandlet, men kvaliteten af den samlede behandling har samtidig været faldende gennem årerne. Der sker flere fejl og læger, sygerplejersker og jordemødre bukker under med stress og siger op, fordi de ikke kan stå inde for kvaliteten og ikke kan og vil udsættes for det store pres som de udsættes for hver evige eneste dag. 

Et produktivitetskrav og en finansiering der er baseret på kontrol er forældet, da hospitalerne får svært ved at prioritere kvaliteten i arbejdet med patienterne, herunder sammenhængende forløb og bedre samarbejde mellem hospital, praktiserende læge og de kommunale sundhedstilbud. Det mener formand og næstformand for Danske Regioner. 

De tunge udsigter om, at Enhedslisten næppe får velsignelse fra Regeringen og S, har fået Bent Hansen og Stephanie Lose, formand og næstformand i Danske Regioner op af stolene og de har skrevet et debatindlæg, der er bragt på Altinget.dk idag. Indledningen lyder: 

"Kære regering og kære Folketinget: Drop produktivitetskrav og aktivitetspulje. Og gør det med virkning fra 2018. Patientrettigheder, nationale sundhedsmål og budgetloft sikrer stadig solid styring af sundhedsvæsenet".

Patientrettigheder, nationale sundhedsmål og budgetloft er iføle Bent Hansen og Stephanie Lose netop tre elementer, der allerede fungerer og samtidig skaber det en stærk og brugbar styring som også tillader at Folketinget kan have føling med det sundhedsvæsen, som regionerne driver. Derfor afviser de et nyt styringsmonster på hospitalerne, hvor produktivitetskravet ikke bare er blevet et middel - men et mål i sig selv. 

Læs hele debatindlægget: Nyt styringsmonster til hospitalerne - ellers tak

Læs også: Regionsaftalens to procents effektivitetskrav fortsætter