Du er her:min barsel»Artikler»Fødsel»Fødselsdepression rammer også mænd

Fødselsdepression rammer også mænd

Skrevet af 

Vidste du, at en fødselsdepression ikke kun rammer kvinder? Hvert år rammes tusindvis af mænd af en fødselsdepression, også kaldet en efterfødselsreaktion. Ifølge chefpsykolog fra Rigshospitalet Svend Aage Madsen kan man inddele den måde mænd reagerer på ved fødselsdepressioner i 3 hovedkategorier. 

Fødslen af et lille nyt liv er en fantastisk, men også voldsom begivenhed, der medfører kraftige følelsesmæssige reaktioner hos kvinden. Når forældrene oplever uendelig kærlighed og lykke, er alt i skønneste orden – men hvis det ikke er så rosenrødt, så kan det være utroligt svært at komme igennem den første tid med baby. Også for den nybagte far kan den nye rolle som far være en svær transformation. Så svær, at faderen også risikerer at udvikle en fødselsdepression.

3 typer reaktioner på fødselsdepression hos mænd

I Danmark er der i over 20 år blevet forsket i mænds efterfødselsreaktioner. Chefpsykolog fra Rigshospitalet Svend Aage Madsen har fødselsdepressioner hos mænd som fokusområde og er hovedansvarlig for Rigshospitalets informationsmateriale om fødselsdepressioner hos mænd.

Svend Åage Madsen mener, at der findes 3 hovedtyper af reaktionsmønstre, når man kigger på mænds fødselsdepressioner. Nemlig den, der isolerer sig, den, der græder og er ked af det og endelig den vrede.


Læs også: Har du tegn på en fødselsdepression?

Vanskeligt at spotte

Mænd er traditionelt set ikke så udad-reagerende med deres følelser som kvinder er.

Derfor kan det være vanskeligt at spotte, at en mand har det svært med de mange følelser, som en fødsel afstedkommer.

Normen siger, at det også er manden, der skal være den stærke beskytter og kvindens aldrig svigtende støtte, og det gør det endnu sværere for manden at erkende, at han faktisk slet ikke føler, at han kan bære det ansvar, eller måske oplever, at han slet ikke magter til at indtage far-rollen i sin deprimerede tilstand.

At bede om hjælp forekommer mange mænd fuldstændigt udelukket. Derfor er det vigtigt, at der i dagene efter fødslen screenes for tegn på fødselsdepression både hos kvinden og hos manden.

Læs også: Fædre kan også være bange og sårbare efter fødslen

 

1 ud af 15 rammes

For kvinder er det ca. 1 ud af 10 fødende, der udvikler en fødselsdepression, og det er dermed en hyppig komplikation til en fødsel. Men de færreste ved, at 1 ud af 15 mænd også rammes af de tunge tanker efter en fødsel. Mellem 6 og 7 % af alle nybagte fædre udvikler en fødselsdepression, og det svarer til 4-4.500 mænd årligt.

Læs mere om fødselsdepression


Kilde: Dagens.dk: Hvert år får flere tusinde mænd en fødselsdepression 
Kilde. Rigshospitalet.dk: Kvinden og familien efter fødslen

 
Skrevet af HERUNDER FINDER DU DIN PRIVATE JORDEMODER, DIN DOULA, DIN SCANNINGSKLINIK M.M. - UANSET HVOR DU BOR I DANMARK.

PRIVAT JORDEMODER
DOULA
GRAVIDITETSSCANNING
ZONETERAPEUT
FØDSELSFORBEREDELSE
EFTER FØDSEL