Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Kost»Vigtige kosttilskud til gravide
best website builder

Vigtige kosttilskud til gravide

Skrevet af 
annonce billede

Gravide anbefales kosttilskud for at sikre, at graviditeten forløber så godt som muligt. Det handler dog lige så meget om at give barnet den bedste start på livet. Herunder kan du læse om de kosttilskud, der er særligt relevante for gravide.

Selvom det kan virke banalt at huske på, at man som gravid skal sørge for at indtage vitaminer og mineraler til to personer, så er det ikke desto mindre utrolig vigtigt. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide dagligt indtager D-vitamin, folsyre og jern. I denne artikel kan du læse mere om, hvordan de forskellige vitaminer og mineraler kan virke styrkende under graviditeten samt for barnets vækstbetingelser.

Hvorfor er kosttilskud vigtige når man er gravid?

En sund livsstil er utrolig vigtig før, under og efter graviditeten. Det gælder altså både om at være fysisk aktiv, spise sundt og varieret – men derudover også om at tilføre kroppen særligt vigtige mineraler og vitaminer. Hvis du ikke indtager vitaminer og mineraler i tilstrækkelig grad, vil fostret begynde at tappe nærring fra den gravides kropslager, hvilket gør at du selv kan komme i underskud.

Barnet modtager næring via den gravides blod. Det foregår via en hinde i moderkagen, hvor barnet og den gravides blod udveksler stoffer. Dermed deler moderen og barnet ikke direkte blod. Da moderkagen har en forholdsvis stor overflade, påvirkes barnet hurtigt og meget af det du indtager under graviditeten – både på godt og ondt.


Særlige vitaminer til gravide

Som nævnt anbefaler Sundhedsstyrelsen gravide at supplere kosten med kosttilskud af folsyre, D vitamin og jern. Derudover er kalk også vigtigt. Hvis man derfor ikke indtager tilstrækkeligt af dette via kosten, kan kosttilskud ligeledes her være nødvendigt. Herunder beskrives kroppens behov for folsyre, jern og d vitamin.

Jerntilskud Terranova
Folinsyre – for hjernens skyld

Folsyre findes i kost - eksempelvis i broccoli og spinat - men det er meget svært at dække vitaminbehovet tilstrækkeligt gennem kosten alene. Folinsyre er den syntetiske variant af folsyre, der også kaldes B9-vitamin.

For gravide er det vigtigste angående folinsyre at vide, at vitaminet reducerer risikoen for, at barnet udvikler neuralrørsdefekter. Sker dette kan der opstå misdannelser i hjernen, kraniet og rygmarven. Derfor er et tilstrækkeligt niveau af folinsyre utrolig vigtigt for barnets tidlige udvikling. Da folinsyre er vandopløseligt og dermed udskilles af kroppen er det svært at få en decideret overdosering, men det er dog muligt.

Er man i mangel af folinsyre vil det have betydning for ens produktion af røde blodlegemer. Derfor er typiske symptomer øget træthed, hjertebanken, åndedrætsbesvær og svimmelhed. Folinsyre mangel kan også vise sig ved ændrede og forværrede afføringsmønstre – sidstnævnte i form af diarré eller fordøjelsesbesvær.Folat Terranova

Terranova har udviklet en folinsyre specielt til gravide, som tilmed er vegansk og fri for tilsætningsstoffer. Du kan læse mere om dette kvalitetsprodukt og folinsyre, i det hele taget, her. Sundhedsstyrelsen anbefaler et dagligt indtag af folinssyre, som kosttilskud, på 400 mikrogram fra graviditeten planlægges og mindst tre måneder inde i graviditeten.


Jerntilskud til gravide

Jern er en vigtig kilde til ilt, som selvsagt er nødvendigt for den gravide såvel som fostret. Især har jern en vigtig rolle at spille når det kommer til dannelsen af proteinet hæmoglobin, der findes i røde blodlegemer. Jern har dermed til opgave at muliggøre transporten af ilten rundt i blodet. Jernets opgave er at binde ilt til molekylerne. På den måde kan ilten transporteres fra lungerne og ud til musklerne.

Som gravid stiger jernbehovet til det dobbelte, hvilket gør jern som kosttilskud særdeles anbefalelsesværdigt. Uden den rette mængde af jern kan den gravide krop ikke skabe optimale vækstbetingelser for barnet. I forvejen lider hver tredje kvinde, i den fødedygtige alder, af jernmangel.

For at sikre at både den gravide kan minimere hovedpine og kvalme samt, at barnet kan vokse, kan Terranovas jerntilskud Easy Iron være løsningen. Sundhedsstyrelsen anbefaler 40-50 mg jerntilskud om dagen fra den 10. graviditetsuge og under af resten af graviditeten. Man skal dog også passe på med at indtage for meget jern, da det er svært for kroppen at komme af med igen.

Den mest optimale måde at indtage jern som kosttilskud er i forbindelse med kostindtag, der er rig på c vitamin. Det kunne eksempelvis være et glas appelsinjuice. Omvendt skal man helst undgå mælkeprodukter og kaffe i forbindelse med indtag af jern, da disse hæmmer kroppens evne til at optage jern.


D vitamin til gravide

D vitamin er nødvendigt for at kroppen kan optage og omsætte kalk. Man kan side at d vitamin regulerer calciumkoncentrationen i vores blod. Derfor er et tilstrækkeligt niveau af d vitamin nødvendigt for at barnet kan udvikle knogler og tænder gennem kalkoptaget. D vitamin kan derudover også være med til at styrke immunforsvaret og opretholde en normal celledeling.Multivitamin til gravide

Den mest hyppige kilde til d vitamin er solens stråler. D vitamin dannes når solens uv-stråler rammer huden. Derfor mange danskere generelt i farezonen for at komme i underskud af d vitamin i vinterhalvåret. Således kan d vitamin med fordel blive et vitamin for hele familien.

Sundhedsstyrelsens anbefaling lyder, at man under hele graviditeten indtager 10 mikrogram d vitamin dagligt. Hvis du vil vide mere om kosttilskud til gravide, har Terranova skrevet mere om dette emne. Her kan man også læse om multivitamin til gravide.


Vitamin er ikke bare vitamin

Når du skal vælge kosttilskud, er der et kæmpe marked at fare vild i. Men med Terranovas vitaminer og mineraler kan du altid være sikker. Alle kosttilskuddene er nemlig 100% veganske og baseret på de bedste råvarer naturen har at byde. I en tid, hvor flere vælger kødet fra i kosten, er dette en ideel mulighed for mange.

Derudover er alle produkterne helt fri for tilsætningsstoffer, bindemidler, fyldstoffer, konserveringsmidler og sødestoffer. Gå på opdagelse i Terranovas mange produkter her

Denne artikel er skrevet af Terranova.

Terranova kosttilskud

Skrevet af