Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Sundhed»Man må gerne snyde grøntsager i sine børn

Man må gerne snyde grøntsager i sine børn

Skrevet af 

Jeg tror, jeg er som rigtigt mange andre forældre. Jeg vil vildt gerne have, at mine børn er sunde og raske, og at de får et langt liv uden unødige smerter og problemer. Derfor vil jeg mægtigt gerne sørge for, at de får nogle stærke og sunde kroppe. Og jeg VED jo, at det får de med gode "mursten" af mange forskellige slags.

"Gode mursten" - det er ikke mindst grøntsager. Og grøntsager er bare ikke alle børns livretter. Det kan måske gå, når det kommer til gulerødder, agurk og rød peber. Men hvad med broccoli, spinat, persillerødder, glaskål, løg, champignoner, rødbeder, squash og alle de andre?

Mine erfaringer med mine egne og mange af de børn, jeg kender fra jer skønne familier, er, at børn tit er vældig sikre på, at de IKKE kan lide ret mange grøntsager. "Jeg kan ikke li´ spinat!". "Jeg kan ikke li´ løg". "Jeg kan ikke li´ broccoli".

Det er her, "snyderiet" kommer ind. Hvis det er gået helt i hårdknude med at spise grønt. Eller hvis du bare godt kunne tænke dig at få lidt flere grøntsager ind i hverdagen, så er nogle tricks her.

Du kan f.eks: 

 • Putte finthakket spinat i farsen og kødsovsen.
 • Blende frossen spinat og broccoli i kakao-smoothien.
 • Rive rødbeder i bollerne.
 • Finthakke løgene så de ikke kan ses i tomatsovsen.
 • Rive squash i vaflerne. Server med pålæg, laks, ost eller andet. (se opskrift på vaflerne her)
 • Lave vinter-slaw af finthakket grønkål og masser af æbletern - sovset godt in i dressing.
 • Lave dip af yoghurt, olivenolie, honning, salt og peber.
 • Hvis du har en juice-maskine, så lav juice med både frugt og grønt. Server med isterninger og sugerør.
 • Snige grøntsager i hvad som helst du kan komme i tanke om.
 • Og du må meget gerne servere grøntsagerne, når dit barn er sulten. F.eks. lige inden aftensmaden. I en skål f.eks. med lidt nødder og frugt.

  Skoler har haft god effekt med at servere grøntsager til børn, der stod i kø til at købe/hente mad. Så blev de spist! Det kan du læse om her

Hvis du har skjult grøntsagerne i maden og dine børn har spist dem med velbehag, så husk endelig at fortælle dem stille og rolig bagefter, uden at gøre et stort nummer ud af det, at de har spist squash og løg. På den måde rykker du dit barns forståelse af, hvad det faktisk godt kan lide. Så i stedet for: "jeg kan ikke lide broccoli". Så kan næste skridt være "jeg kan godt li´ broccoli i smoothie". Så er der ikke helt så langt til at smage broccoli-salaten - måske med tranebær, dressing og bacon.

Jeg synes ikke du skal lyve. Hvis dit barn spørger hvad der er i maden, inden det har spist noget af det, så bed dem f.eks. smage og være med til at gætte.

Jeg ved, at der nogle gange skal tålmodighed til... Men jeg ved også at det nok skal rykke. Så bare giv den gas med "snyderiet" ;) . På den gode og kærlige måde :)

Find flere gode og sunde råd i bogen: Naturligt sunde børn

 

 
Skrevet af