Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Sundhed»Graviditet og skedesvamp

Graviditet og skedesvamp

Skrevet af 
Gravide kvinder er mere udsatte for at få svampeinfektion i skeden end almindeligvis. Det skyldes de hormonelle forandringer som graviditeten sætter gang i. Her får du en forklaring på hvad skedesvamp er og hvordan en svampeinfektion i underlivet behandles. 

Svampeinfektion i skeden (candida vaginitis) skyldes svampen Candida albicans. Det er helt almindeligt og helt naturligt, at kvindekroppen bærer på denne svamp. Omkring 50% af alle yngre kvinder har oplevet at få stillet diagnosen hos lægen. En svampeinfektion kan opstå, hvis bakteriefloraen i skeden ændrer sig, og svampen pludselig får bedre betingelser for at vokse. Svamp i skeden er ufarligt.

Symptomerne på svampeinfektion i skeden

Skedesvamp vil ofte vise sig som svie og kløe på kønslæberne, omkring skedeåbningen og i skeden samt give rødme og hævelse. Ofte føles slimhinderne tørre og sarte.
Der vil ofte være en forekomst af tykt, hvidt udflåd.

Ved en gynækologisk undersøgelse kan lægen hurtigt konstatere, om der er tale om skedesvamp ved at se tegn på belægninger på skedevæggen og livmoderhalsen og, at slimhinden på skedevægge og livmoderhals er rød og irriteret. Lægen kan også konstatere at der er tale om svamp, hvis hun undersøger en prøve af udflådet under mikroskop.

Gravide får ofte svampeinfektioner i skeden under graviditeterne. Her kan skedesvamp være vanskeligere at behandle og vil ofte komme igen senere i graviditeten. Tilbagefald af svampeinfektion er et stort problem for nogle kvinder fordi det kan være særligt hårdføre svampearter der er på spil. Hvis du igen og igen får svampeinfektioner i skeden, kan lægen undersøge, hvilke typer svamp der er tale om.

Svampeinfektion i skeden er helt ufarligt og kvinder bliver ofte raske af sig selv uden behandling. Hvis du skal behandles, vil en svampekur næsten altid hjælpe. 

Læs også: Sådan slipper du af med svie og kløe forneden

Årsager til svampeinfektion i skeden

Mange kvinder bærer, som tidligere nævnt, helt naturligt svampen i skeden, uden at det giver gener. Det er faktorer, der ændrer skedens bakterieflora og surhedsgrad, som kan føre til, at svampen vokser. Graviditetens hormonelle påvirkninger spiller, som nævnt, en rolle. Andre faktorer kan være: 

Brug af antibiotika er den hyppigste årsag til svampeinfektion i skeden, da antibiotika hæmmer de bakterier, som normalt lever sammen med små mængder af svamp i skeden. Når disse bakterier bliver slået ned får svampen overtaget.
Sukkersyge kan spille en rolle og hvis du har sukkersyge, skal du sørge for, at dit blodsukker er velreguleret.
Behandling med kortison eller immundæmpende medicin kan også give svampeinfektion i skeden.


Behandling af skedesvamp med medicin

Svampeinfektion i skeden er en helt almindelig tilstand under graviditeten og kan behandles med lokalt svampemiddel.
Man behandler som regel svampeinfektion i skeden lokalt, dvs. i selve skeden, med medicin, som du kan købe i håndkøb. Det kan fx være stikpiller, som du sætter dybt op i skeden før sengetid. Behandlingen kan bestå af en enkelt 500 mg stikpille som engangsdosis. Det er lige så effektivt, som hvis man fordeler dosis på 200 mg stikpiller i 3 dage eller 100 mg stikpiller i 6 dage.
Du kan supplere med en creme, der smøres på kønslæberne og omkring skedeindgangen 1-3 gange dagligt i 1-2 uger.

Mange har god erfaring med Femigel som har dokumenteret effekt mod kløe, tørhed og irritation.

Svampeinfektion i skeden kan også behandles med en pille, som man sluger. De kan kun fås på recept. Man behandler som regel med en engangsdosis af et stof, der hedder fluconazol. Denne behandling har samme effekt som stikpiller, men er ikke bedre. Man kan i samråd med sin læge forsøge det, hvis man ikke har haft effekt af stikpiller, eller man ikke kan anvende stikpiller.


Kilde: https://da.wikipedia.org/wiki/Bakteriel_vaginose

Skrevet af