Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Selvudvikling»Slap af kvinde, og skub manden frem i skoene

Slap af kvinde, og skub manden frem i skoene

Skrevet af 
Er du en af de mange mange kvinder der tager hovedansvaret for at det derhjemme fungerer?

Kønsroller og kulturelle normer kan være medvirkende til, at du er hoppet direkte i den fælde. Ubevidste overbevisninger om hvad du har af forventninger til dig selv, og hvor perfekt det skal være i jeres hjem, kan ligeledes være grunde til, at det er dig der er familiens og hjemmets praktiske, og administrative ”projektleder”.

Det kan godt være du egentlig er tilfreds med jeres arbejdsfordeling, og det er da helt fint. Nu står du så foran din barselsperiode, eller midt i den – og PAS NU PÅ!

Du skal ikke afsted på arbejde hver dag, så kan det langsomt skride med den nuværende arbejdsfordeling.

Ren hygge?

Du hygger dig jo bare med den lille hele dagen, og så er det ikke for meget forlangt at du også liiige selv tager vasketøjet, handler ind, laver mad, smører madpakker, gør rent og sørger for at den ældste kommer i børnehave - VEL?

Du kan vel også lige klare at ringe til håndværkerne, og få købt de nye skjorter der er på tilbud i denne uge, - og så er der jo lige det blå sygesikringsbevis der skal bestilles inden næste udenlandstur, det er vel heller ikke for meget forlangt?

Et stort og rungende JO.

Selvom du måske ammer, så vågner din partner jo også om natten, når den lille skrigende guldklump, skriger af sult, eller vil have en tør ble.

Han skal jo så, med mindre søvn, op og afsted, være hjemmefra måske de næste 10 timer, og så kan det vel ikke være meningen, at han så også skal være praktisk når han kommer hjem – VEL?

Igen, JO - det er helt rimeligt at han er praktisk og tilstede, også efter sin arbejdsdag.

Måske synes du jeg sætter det lidt på spidsen, men pas på.

Hensynsbetændelse

Mange mange kvinder før dig er smittet med ”hensynsbetændelse”, og stiller enormt store krav til sig selv, også under en barsel.
Lider du af ”Hensynsbetændelse” kan du måske genkende et eller flere af disse symptomer: 
  • Tilsidesætter og ignorerer ofte egne behov.
  • Super god til at tage hensyn til andres behov.
  • Det er en udfordring at sætte grænser, og stille krav.
  • Stoler ikke på din egen ”mavefornemmelse”, eller ignorerer den.
  • At “sige fra” kan give dårlig samvittighed.
  • Janteloven styrer, du siger bl.a  ikke ”til” i situationer hvor du gerne vil noget, eks. af frygt for at blive opfattet som egoist.

Se det i øjnene

Endnu værre kan det blive når du igen starter på arbejde, hele familien har jo vænnet sig til, at du klarer det meste. Undersøgelser viser, at når der kommer børn i familierne, bruger kvinderne næsten dobbelt så lang tid på opgaver som mændene.

Jeg taler ofte med kvinder, der er uforstående overfor, at manden deres ikke kan tænke selv, ikke selv kan se hvad der trænger til at blive gjort i hjemmet. Det kan disse kvinder så irritere sig over i årevis, hvilket kan føre til konflikter og sågar skilsmisse.

Se det i øjnene - der er mange mænd der ikke selv kan se, fornemme og tænke sig til det samme som dig.

Hvis du håber og håber, skuffes og irriteres, så kan du bare fortsætte med det – men var det ikke en bedre ide at finde ud af hvad du kan gøre i stedet?

 

What to do?

Tal om det: 

Tal sammen, om hvilke forestillinger I begge har, til barselsperioden. Der kan være vidt forskellige opfattelser af hvad det vil sige, at være på barsel, og ingen kan gætte hinandens tanker!

Hvis du allerede har født og føler dig overbebyrdet med arbejdsopgaverne: Vær ærlig, hvis du synes at hovedansvaret hviler på dine skuldre, og sig hvad det gør ved dig, måske er du frustreret, stresset eller ked af det?

Undersøgelser viser, at det der stresser kvinden allermest er, hvis overblikket hviler på hende. Derfor er det vigtigt, at der er en vis ligeværdighed omkring det at finde frem til hvilke arbejdsopgaver der skal løses/gøres, dvs. at manden ikke bare bliver kvindens hjælper men aktivt tager egne initiativer.

Efter at du har fortalt hvordan du har det, vær afventende og lad din mand komme med forslag til hvordan I løser problemet.

Afstem jeres forventninger:

Det er super vigtigt, at I får talt om hvilke forventninger I begge har, til hinanden.

Vær meget specifikke og tydelige i jeres kommunikation – og isærer det vigtigt, at I taler for jer selv, lytter opmærksomt, og ikke kritiserer hinanden for hvad I hver især tænker og mener.

Fordel opgaverne anderledes:

Kig på alle de funktioner og opgaver der nu bliver varetaget, sæt navn på hvem der gør det nu. Lav evt. en aftale om en ny fordeling.
 

Acceptér at ting kan gøres på flere måder:

Det er muligt at din mand vil hænge vasketøjet op på en anden måde end du plejer, eller at babys ble bliver skiftet senere end du ville have gjort. Det kan også være at støvsugningen ikke foretages på samme måde, som når du selv gør det.
 

Ret ikke konstant på ham. Det kan være det er en udfordring for dig, men hvis du hele tiden er den bedrevidende, så risikerer du, at han mister lysten og at I fjerner jer fra hinanden.

Accepter i stedet, at ting faktisk godt kan gøres på flere måder.

Få hjælp og/eller uddelleger:

Er det uoverskueligt at I selv kan nå det hele, så få hjælp udefra.

Det kan være svært for nogle kvinder at bede om hjælp, da de opfatter det som en svaghed, ikke at kunne det hele selv.

Det er IKKE nogen falliterklæring.


Tænk på i gamle dage, hvor naboerne kom med mad, kom og vaskede og plejede og passede barselskvinden. Ja, alle har travlt i dag i deres hverdag med deres eget, men jeg er sikker på, at der også er nogle i din omgangskreds, der vil være lykkelige for at give jer en hånd.

Alternativt, ansæt en rengøringshjælp i denne periode.
 
Husk på at denne periode er midlertidig. Så slap af kvinde, og få din mand frem i skoene - også i din barsel.

Læs også: Slap af med din baby

 
Skrevet af