Du er her:min barsel»Artikler»Selvudvikling»Min graviditet gjorde mig til portrættegner

Min graviditet gjorde mig til portrættegner

Skrevet af 
Da jeg ventede min datter, tog jeg en beslutning: Jeg ville gøre noget ved den drøm jeg længe havde haft om at tegne portrætter af nyfødte. Så en dag tog jeg mod til mig og kontaktede barselsgangen på Roskilde Sygehus. De var heldigvis med på ideen!

Det var i de dage, da en kvinde kunne være op til fire dage på sygehuset i forbindelse med en fødsel. Derfor var der tid og ro til at tegne børnene.

Det var en stor oplevelse for mig at blive lukket ind i dette forunderlige univers af nybagte mødre og babyer. Mødre der gjorde alt hvad de kunne for deres nyfødte, for tidligt fødte babyer der kæmpede en brav kamp, og mødre der, trods det at fødslen havde taget hårdt på dem, eller amningen ikke kom i gang, bevarede gejsten og gå-på-modet. I det selskab følte jeg mig ydmyg. Jeg kunne bare tegne!

Hver gang jeg tegnede et portræt, startede jeg på samme måde. Jeg kiggede først på omridset af babyens hoved, med de fine små dun på toppen. Så gik jeg videre til det ene øjenlåg, og så ned til næsen. Og så var jeg i gang. Når disse første streger lå rigtigt, var fundamentet til et godt portræt lagt.

Flere mødre fortalte mig, at det havde en ”terapeutisk værdi” at jeg der sad og tegnede. Det var som om det blev mere virkeligt hvad der var sket, når det blev visualiseret. ”Det er som om, at tegningen sætter streger på det man har ventet på i 9 måneder” som der var en mor der udtrykte det.

I juni måned meldte min egen datter sin ankomst. Jeg kan huske, at jeg næsten ikke kunne vente med at se hende – og tegne hendes portræt.

Hun havde under fødslen fået et lille tryk henover øjnene. Det havde fået buen på det ene øjenlåg til at gå opad, og på det andet nedad. Hvor meget jeg end prøvede, blev portrættet ikke som jeg ville have det! Jeg følte at det var urimeligt - når nu jeg havde tegnet så mange babyer; hvorfor kunne jeg ikke tegne min egen?

Det var ikke sket for mig før, at jeg ikke kunne ramme udtrykket i en babys ansigt. Jeg blev så vred over resultatet, at jeg i desperation krøllede tegningen sammen. Heldigvis endte den ikke i skraldespanden…

Det gjorde portrætterne, af alle de nyfødte jeg havde tegnet, heller ikke. De kom op at hænge på barselsgangen, hvor de var tegnet. Og der hænger de den dag i dag.

Portrættet af vores nyfødte datter kom også op at hænge. Det krøllede papir blev rettet ud, og hurtigt var alt om de ”skæve øjne” glemt. Tegningen kom til at stå som en vigtig visualisering af en stor begivenhed. Ikke mindst for min mand: han havde været forhindret i at være med til sit barns fødsel, da han havde været i udlandet. Men som han fortæller: ”Når jeg ser på portrættet, er det som om jeg var der hele vejen, og ser hende som helt nyfødt.”

babyportraet

Portrættet af min datter


www.lonelamp.dk kan man se min hjemmeside, som den så ud da jeg tegnede på hospitalet. Under punktet ”nyfødte”, ligger portrætterne fra barselsgangen.

Da jeg startede med at tegne babyportrætter, havde jeg ikke forestillet mig hvordan det ville komme til at forme min fremtid: at det ville blive et håndværk, som jeg aldrig ville slippe igen.
Særligt de nyfødte holder jeg af som motiv, men også større babyer og børn har fundet vej til min tegneblok. Til barselsgave, dåbsgave, eller en gave som forældre eller bedsteforældre giver sig selv, til minde om en særlig begivenhed.

Fra d. 8. februar – 15. juni 2017 kan man få tegnet et A4 portræt til ”gammel” pris, nemlig kr. 600,- som er 40% under min nuværende pris. Tilbuddet gælder portræt af et babyansigt, tegnet efter foto. Babyen kan være op til 1 måned gammel på fotoet. 

Send bestilling til lonelamp@gmail.com vedhæftet det billede som portrættet ønskes tegnet efter. Skriv ”Min-barsel portræt” i emnefeltet for at opnå rabatten.

Portrættet tegnes med blyant på tykt, syrefrit tegnepapir. Jeg benytter i øvrigt den samme type blyant som den danske tegner Ib Spang Olsen tegnede med.
 

Skrevet af