Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Samliv»Chapmans fem Kærlighedssprog

Chapmans fem Kærlighedssprog

Skrevet af 

Chapmans fem Kærlighedssprog – lær at kommunikere din kærlighed

Med graviditet, fødsel og barselsperiode kommer ofte en stor følsomhed hos både mor og far.

Hele følelsesregistret får lige en tak opad, både på grund af hormonpåvirkninger, søvnmangel, men også på grund af usikkerhed overfor rollen som forælder og en overvældende ny livssituation. Netop i denne svære fase af livet kan det føles som om, kærligheden i parforholdet må vige pladsen for barnet der pludselig er blevet det vigtigste i livet for begge forældre.

Læs her om hvordan du og din partner kan lære hinandens kærlighedsprog, og dermed opleve en ny og omsorgsfuld måde at være hinandens kærester på.

Vid at vores behov for kærlighedsudtryk er forskellige

De fleste af os har siden barnsben lært, at vi skal gøre mod andre, som vi ønsker, at de gør mod os. Det gælder både i livet generelt og i kærligheden. 

Hvis du gerne vil have et stort smil til godmorgen og elsker at få gaver af din partner, så vil du sandsynligvis forsøge at vise din kærlighed til din partner - og dit barn, ved at smile stort om morgenen og give små gaver i hverdagen. Men måske er det helt forkert? Det mener i hvert fald parforholdseksperten Gary Chapmann, som har identificeret vores forskellige kærlighedssprog. Ifølge Chapman viser vi ofte vores kærlighed på måder, der som babelstårnet fører til misforståelser og ikke kærlighedserklæringer.


Misforstået kærlighed

Har du prøvet at arrangere en fed overraskelsestur i biffen for din partner, med svigermor som babysitter, lækker mad på restaurant og det hele, men hvor kæresten ikke helt deler din begejstring? Hvor din kærlighedserklæring ikke bliver modtaget i samme ånd som den er givet? Eller har du prøvet, at din partner gjorde rent i hele huset hele lørdagen for at gøre dig glad, selvom du er rygende ligeglad med rengøring og hellere ville høre ham sige, at han elsker dig og så masserer dine fødder?

De fleste af os har erfaringer med at vise vores kærlighed til et andet menneske, der slet ikke opfattede det på den måde, det var ment og måsker er det fordi gengældelsesprincippet med at gøre for andre, som du gerne vil, at de gør for dig, ikke er vejen frem: I skal lære hinandens kærlighedssprog, hvis I skal kunne kommunikere jeres kærlighed til hinanden.


Vi har forskellige erfaringer

Det er nemlig forskelligt, hvilke ord og handlinger, der får os til at føle os elsket. Vi mennesker er forskellige, vores erfaringer er forskellige. Da vores følelsesliv er dybt forbundet med vores individuelle livserfaringer, så er det klart, at vi også kommunikerer vores følelser og modtager impulser fra andre på forskellige måder.

En blomst er ikke lig med kærlighed for alle. Omsorg og anerkendelse får ikke alle mennesker til at føle sig elsket. Det rigtigt gode ved denne anderledes måde at anskue kærlighed på er, at du og din partner kan lære hinandens kærlighedssprog og dermed opleve jeres kærlighed til hinanden på en helt ny og intens måde.

Udtryk din kærlighed med både ord og handlinger

Parforholdseksperten Gary Chapman har flere universitetsgrader i bl.a. religion, antropologi og filosofi, og hans 5 kærlighedssprog har et bredt kulturelt afsæt.

Kærlighedssprogene handler ikke kun om, hvilke handlinger, som gør, at DU føler dig elsket – det handler også om, hvordan du kan få din partner til at føle sig elsket, og derfor er de 5 kærlighedssprog noget, I som par sammen kan lære.

De 5 sprog er: anerkendende ord, tid, gaver, tjenester og berøring. 

Sprog skal altså i denne sammenhæng forstås som udtryksformer, både verbale og non-verbale.

Vi har som regel et kærlighedssprog, som vi tillægger særlig betydning, og så måske et sekundært. Du kan lære alle 5 eller blot det ene, som din partner reagerer mest på – og det samme gælder naturligvis for din partner. Det er lige så vigtigt, at du kan identificere dit eget kærlighedssprog, som at du lærer din partners at kende, for på den måde kan I hjælpe hinanden til at møde hinandens behov bedst muligt.

Med øvelse kommer ekspertisen, og som med alt andet kan det føles lidt forceret til at begynde med. Giv det tid og tal sammen i processen.


Kærlighedens 5 sprog i resume:

1: Anerkendende ord: At bruge ord til at give hinanden komplimenter og vise interesse og beundring. Ros og interesse.

2: Tid til hinanden: At prioritere samværet og derigennem udtrykke kærlighed eller føle sig elsket. Øjenkontakt, opmærksomhed og tid.

3: At modtage gaver: At føle sig elsket ved at din partner giver dig ting og sager i hverdagen som udtryk for sin kærlighed. Kærlighed i et mere fysisk udtryk, fx blomster, lingeri eller koncertbilletter.

4: Tjenester: At en handling siger mere end 1000 ord eller 45 røde roser. Når din partner gør det, du gerne vil have og derigennem møder dit behov. Husholdning, tjanser eller andre opgaver.

5: Berøring: At fysisk kontakt kommunikerer kærlighed. Nus, klap, aen, kys og kram betyder alverden.

 Du kan få fat i Gary Chapman's bog om de 5 kærlighedssprog her

 Tag testen her, og se hvilket kærlighedssprog du har

  

  

Skrevet af