Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Vidste du: Din baby smiler allerede i maven
fredag, 02 februar 2018

Vidste du: Din baby smiler allerede i maven

Skrevet af 

Hidtil har de første babysmil man har set, vist sig i løbet af de første leveuger, men et studie fra flere forskellige engelske universiteter, viser, at babyer allerede smiler, blinker og laver udtryk for både latter og gråd, før de overhovedet er blevet født. 

De første smil tolkes af forskere som en slags refleksbevægelser, der udløses af noget, der foregår i barnets hjerne, fremfor eksempelvis velbefindende. Først når barnet er omkring seks uger, antages det, at barnet vil smile mere bevidst ved at kopiere deres mødre og fædre eller andre omsorgspersoner.

Med større fremskridt indenfor ultralydscanning, blandt andet med billeder taget med 4D scanner har man påvist, at babyer faktisk allerede smiler, græder og blinker inde i livmoderen. 4D scanninger giver nemlig mulighed for at se længere sekvenser af fosterlivet, og hermed kan man afkode ansigtsudtryk over en længere periode og dermed se udviklingen.

Den engelske Professor Stuart Campbell, der har observeret babyers udtryk inde i maven siden 2001, hvor han som pioneer indenfor brugen af 4Dscanneren så de første smil, mener at alt tyder på, at de ufødte babyes ansigtsudtryk må anses som værende en refleks i forberedelse til livet efter fødslen. Men på den anden side, kan han heller ikke afvise at smil ligeså godt kan være en indikation på tilfredshed i et stress-frit og behageligt miljø. 

Hvorom alting er, laves der fra et meget tidligt tidspunkt flere bevægelser og mere mimik, end de fleste forældre kunne have forestillet sig. Scanningerne har vist, at babyer allerede når de er 15 uger laver bevægelser med fingrene, og at de laver gabe og smilebevægelser allerede fra 18. uge, og blinke- og grådbevægelser fra 26. uge. 

Kilde: Dailymail.com: Babies smile in the womb