Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Dit æg slår gnister ved befrugtningen – skabelsens lyn dokumenteret!
fredag, 29 april 2016

Dit æg slår gnister ved befrugtningen – skabelsens lyn dokumenteret!

Skrevet af 

Banebrydende forskningsresultater fra Northwestern University i USA viser, at der lige i befrugtningsøjeblikket af et humant æg sker noget helt utroligt. I selve det sekund, ægget befrugtes, skyder der et lyn af zink ud fra ægget.

Et lyn slår ikke ned i, men ud fra et humant æg, når det befrugtes. Det har forskere fra Northwestern University i USA fastslået efter at have holdt tæt øje med æg fra andre pattedyr, og derefter studeret menneskeægs befrugtning. Lynet slår ud fra ægget og forsvinder så fuldstændigt igen. 

Dette er i sig selv banebrydende forskningsresultater som kan betyde store fremskridt indenfor kunstig befrugtning, mener forskerne, men det stopper ikke her: Man kan nemlig se meget om æggets kvalitet udfra det lyn der kommer.

Når fertilitetsspecialister skal igangsætte kunstig fertilisation, skal de først udvælge de sundeste æg. Og der har de stort set ingen klare indikatorer for, om de skal vælge det ene eller det andet æg. Der har hidtil ikke eksisteret nogen målinger eller tegn på, om de skal vælge det ene fremfor det andet æg, fortæller medforfatter på en videnskabelig artikel om zink-lynet, Eve Feinberg.

Men nu viser det sig, at dette befrugtningslyn faktisk er stærkere ved æg, der er mere levedygtige end ved æg, der ikke har så gode muligheder for at blive til et menneske.

Professor Theresa Woodruff, også medforfatter, fortæller, at dette vil give mulighed for at kunne udvælge de mest levedygtige æg, allerede inden man påbegynder befrugtningen. Som det er nu, kan man sådan set kun vente og se, hvilke æg, der ”bliver til noget”, efter befrugtning er forsøgt i adskillige æg.

Men den proces kan altså gøres langt mere effektiv fremover, hvis dette lyn viser sig lige så fordelagtigt, som forskerne håber på. Så kan man befrugte æggene og straks se, hvilke æg, der udsender det største ”lyn” – og så vælge at gå videre med dem. Det vil gøre processen langt mindre tålmodighedskrævende og mindre økonomisk ressourcekrævende, fordi man så kan undgå at skulle i gang med at ruge mange æg. hvoraf kun få eller slet ingen bliver til noget.

Hvorfor dette lyn overhovedet opstår, ved forskerne endnu ingenting om – det vil fremtidig forskning måske kunne belyse.

Billedet er fra Northwestern University

Kilde: Dailywire.com: A Flash Light Occurs at the Moment of Conception