Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Sundhed»Træning efter fødslen

Træning efter fødslen

Skrevet af 
I slutningen af en graviditet sukker de fleste kvinder efter at få det store græskar på maven væk. Både fordi de glæder sig til at møde deres baby, men også til at få deres krop tilbage. Mange er ivrige efter at komme igang med at træne, da graviditeten kan have lagt en dæmper på motionen. Men man skal begynde i det små og lytte til kroppens signaler.


Der er forskel på hvor hurtigt man kan begynde

Det er meget individuelt, hvor hurtigt man kan gå frem med motionen efter fødslen. Nogle kan begynde motionen allerede efter få dage, mens andre har bedst af at vente minimum seks uger.

Lægerne anbefaler dog generelt alle nybagte mødre at begynde med små øvelser så hurtigt som muligt.

Det er selvfølgelig vigtigt at respektere kroppens signaler, da den har gennemgået store fysiske forandringer. Dine mavemuskler, som har været udspændte over din livmoder, er for eksempel blevet slappe og skal på plads. Yoga for gravide er en oplagt træningsform, især de former for yogatræning der bruger hjælpemidler som for eksempel træningselastikker, træningsbolde eller yogaudstyr.

Start langsomt op

På samme måde som du trappede motionen ned gennem graviditeten, skal du nu trappe træningen gradvist og forsigtigt op igen. De fleste når deres gamle form efter to - tre måneder.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at mange af de ændringer, der skete med kroppen under graviditeten, fortsætter i op til seks uger efter fødslen. Livmoderen skal blandt andet have tid til at trække sig sammen, dine led er løsere end normalt og dit balancepunkt flyttes.

Er du i tvivl om, hvad du må hvornår, kan det finde hjælp på sundhed.dk.


Dét skal du være opmærksom på:


  • Efter fødslen kan du gradvist genoptage træning til det niveau, du havde før fødslen

  • Det er vigtigt at starte bækkenbundstræning umiddelbart efter fødslen

  • Start med at gå små ture og genopbyg langsomt formen

  • De fleste når deres gamle niveau for træning efter to - tre måneder

  • Har du haft et kompliceret fødselsforløb eller født ved kejsersnit, skal der gå nogle uger, inden du begynder at træne

  • Hård motion/træning kan sænke mælkeproduktionen, så dit barn kommer til at mangle næring

  • Det er en god idé at amme, inden du begynder på træningen for at undgå brystspændinger

  • Du har brug for mere væske, når du ammer, så husk at drikke nok før, under og efter træning

Du kan evt. tilmelde dig et hold til efterfødselstræning eller du kan træne hjemme på stuegulvet. Hvis du er mere til at træne hjemme anbefaler vi denne video til download hvor du får træning af Trine Hedegaard fra Yogini Yoga.

God træning :)

 

Skrevet af