Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Artikler»Sundhed»Fået nye modermærker under graviditeten? Få dem tjekket

Fået nye modermærker under graviditeten? Få dem tjekket

Skrevet af 
annonce billede

At du har fået et eller flere nye modermærker under din graviditet, er naturligvis slet ikke ensbetydende med, at du har fået modermærkekræft. Faktum er dog, at der er en risiko for det, hvorfor det er vigtigt, at du får lavet et tjek af modermærker hos en dygtig hudlæge.

Hvordan foregår et modermærketjek?

Når du skal have tjekket dine modermærker, sker det ved hjælpe af et såkaldt dermatoskop, som også kaldes for en modermærke-kikkert. Et dermatoskop er lavet med henblik på at kunne undersøge modermærker, og viser dem for hudlægen med en stor detaljegrad.

Det sørger nemlig for, at modermærket bliver forstørret, så det er let for hudlæge at se dets karakteriske mønster. Hvis det ser mærkeligt ud eller skiller sig ud i forhold til dine andre modermærker, kan det potentielt være et udtryk for, at der er noget galt.

Overvej også et kontrolforløb

Hvis du har en del modermærker, så tjek modermærker hos en hudlæge hyppigt. Har du en del, er der nemlig også en større risiko for, at du bliver ramt af modermærkekræft. Netop derfor er der mange, der vælger at tilmelde sig en form for kontrolforløb hos deres hudlæge.

I de fleste tilfælde vil det betyde, at man får tjekket sine modermærker en gang om året. I nogle tilfælde vil det dog blive vurderet, at man skal have dem tjekket oftere. Det vil dog som regel kun være i tilfælde af, at man har været ramt af modermærkekræft, at det gør sig gældende.

Hvordan fjerner man et modermærke?

Er der blot den mindste tvivl om et modermærke, fordi det enten skiller sig ud eller har udviklet sig med tiden, så er det meget normalt, at en hudlæge vil sørge for, at det bliver fjernet. Det er dog ikke ensbetydende med, at der er modermærkekræft i det.

Når det kommer til fjernelse af modermærker, foregår ved en mindre operation i huden, hvor det bliver fjernet med en kniv (excision). Herefter bliver det sendt ind til en undersøgelse, der har til formål at finde ud af, om de faktisk er kræft i det modermærke, du har fået fjernet.

 

Skrevet af