Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»D-vitamin og fiskeolie i graviditeten som mulig kur mod astma
onsdag, 16 april 2014

D-vitamin og fiskeolie i graviditeten som mulig kur mod astma

Skrevet af 

Omkring 300.000 danskere er ramt af astma. Heraf 150.000 tilfælde af astma hos børn under 15 år.

Der forskes på verdensplan meget i hvorfor især børn udvikler astma. Dansk forskning har nu fundet frem til, at astma allerede bliver grundlagt i livmoderen. Det viser hvor tidligt man kan sætte ind.  

Dansk BørneAstma Center følger nøje en såkaldt kohorte, bestående af 700 kvinder, der har fået D-vitamin, fiskeolie og placebo under graviditeten. Forskerne formoder nemlig, at D-vitamin kan holde antallet af børn med astma nede, da tidligere studier har vist, at et lavt niveau af D-vitamin hos moderen giver flere astmatiske symptomer i barnets første leveår.

Også fiskeolier formodes at have en gavnlig effekt. Studier henviser til, at sammensætningen af fedtsyrer i kroppen er afgørende for, hvilke bakterier som overlever i kroppen. Det har muligvis en betydning for, om barnet udvikler astma. Forsøg med dyr viser desuden, at fiskeolie kan genoprette en ødelagt bakterieflora.

En anden opsigtsvækkende kendsgerning er, at børn på Færøerne bliver født større og kun udvikler halvt så meget astma som andre og, at mennesker bosat tæt på kysten i England og Australien har væsentligt lavere risiko for at udvikle astma og allergi.