Min Barsel
Barselsregler, graviditetskalender, fødselsberetninger, nyheder, artikler m.m.

Du er her:min barsel»Fødsel»Giv ikke dit spædbarn hue på – hud mod hud er det bedste
 
 

Giv ikke dit spædbarn hue på – hud mod hud er det bedste

Skrevet af 

Din baby dufter af noget helt særligt fra fødslen – nemlig af din baby. Kun din. Forskning viser, at nyfødte og deres mødre kan genkende hinanden ved kun at bruge lugtesansen. Læs med her, hvis du vil vide mere om effekten af din babys duft og hvorfor, du derfor ikke bør give baby en hue på lige efter fødslen.

Det er en sød tradition, at frivillige, flittige hænder strikker babyhuer til nyfødte, som de små pus får på lige efter fødslen for at holde på varmen. Når baby kommer lige fra livmoderens lune vande, virker det da også fornuftigt at give dem rigeligt tøj og et tæppe på, og glem så ikke det lille hoved. På med huen.

Men det er skrøner og forældet viden, der ligger til grund for babyhuernes popularitet. Det har i årevis været bevist, at huerne ikke holder babyer varme. Det er står også klokkeklart for flere forskere, at det er meget vigtigt at lade kroppens biologiske system sørge for, at baby er tilpas, med så lidt indblanding som muligt. Det betyder, at en hue er i vejen. Den dufter ikke af baby, og netop den barriere udgør et problem.

Det er nemlig vigtigt, at moderen kan dufte sin baby. For når moderens lugtesans fornemmer babys duftende hoved, sætter det gang i et væld af processer i kroppen. Hormonet oxytoxin, som er et af kroppens vigtige signalstoffer, bimler rundt hos moderen. Det betyder faktisk, at niveauet af oxytoxin hos baby også øges voldsomt.

Oxytoxin sørger bl.a. for en effektiv sammentrækning af livmoderen hos moderen, og det sørger også for, at mor og barn skaber den intime og kærlige forbindelse, som er så afgørende for deres forhold og for spædbarnets trivsel. 

Den bedste måde at holde baby varm og tilpas på, handler ikke om påklædning, men om afklædning. Hud mod hud hos mor er den sikreste vej til en god start for både mor og barn.

Kilde: Modernalternativepregnancy.com: Take it off - why you should drop your newborns hat

Kristina Hobbs

Kristina Hobbs er selvstændig forældrevejleder med egen praksis og mor til 5. Hun kombinerer forældrevejledning med tekstforfatteri og konsulentopgaver.

Find hende på www.kristinahobbs.com.

Følg også Kristina Hobbs på Facebook

Hjemmeside: www.kristinahobbs.com