Min Barsel
Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere

Du er her:min barsel»Sundhed»Svangerskabs-forgiftning
 
 

Svangerskabs-forgiftning

Skrevet af 

Svangerskabsforgiftning rammer ca. 5-7% af alle gravide. 

Man ved idag meget lidt om, hvad svangerskabsforgiftning helt præcis skyldes, men man ser en øget tendens hos kvinder med overvægt, sukkersyge og forhøjet blodtryk.

Der er også en øget tendens til svangerskabsforgiftning hos kvinder der er længe om at blive gravide. Her spiller de hormonelle og immunologiske forhold sandsynligvis en rolle. Der er også en formodning om, at genetiske faktorer spiller ind.

 

Hvornår viser svangerskabsforgiftning sig?

Svangerskabsforgiftning viser sig som oftest hos førstegangsfødende, og i langt de fleste tilfælde først sidst i graviditeten. Hos en del først omkring terminstidspunktet.

Hvis du tidligere har haft svangerskabsforgiftning, har du dog en øget risiko for at få det i senere graviditeter.

 

Svangerskabsforgiftning kan være alvoligt

Svangerskabsforgiftning kan, hvis den får lov at udvikle sig, være en alvorlig sag.

Hos den gravide kan lever, nyrer og moderkage tage skade, og hos fosteret kan der forekomme underernæring og mangel på blodtilførsel.

Der er tilmed risiko for at en kvinde med svangerskabsforgiftning kan få feberkramper under fødslen og besvime, hvilket naturligvis kan udvikle sig til en farlig situation.

 
 
 

Symptomer

Svangerskabsforgiftning kan vise sig ved hurtig og markant vægtstigning, ved vand i kroppen (især hævede hænder og fødder og ansigt) og ved protein i urinen og forhøjet blodtryk.

For, at der dog er tale om en decideret svangerskabsforgiftning skal mindst 2-3 af symptomerne være til stede, heraf et forhøjet blodtryk. Svangerskabsforgiftning udvikler sig forskelligt og med forskellig hastighed.

Nogle meget få gravide har ingen specielle gener og er heller ikke opmærksomme på symptomerne. 

Du får ved hvert lægebesøg og ved hver jordemoderkontrol, tjekket dit blodtryk som ikke må være over 140/90.  Du får også tjekket din urin for æggehvidestoffer/protein. Når der er protein i urinen er det et tegn på at dine nyrer er påvirkede.

 

Gravide med svangerskabsforgiftning følges nøje

Får du konstateret svangerskabsforgiftning vil du blive fulgt nøje resten af graviditeten med ugentlige kontroller. Der kan også være tale om blodtrykssænkende medicin. Men ro, hvile og aflastning er den behandlingsform der er mest effektiv.

Kan du ikke finde ro hjemme, hvis du f.eks har flere børn eller andet der stresser dig, vil du som regel blive tilbudt en aflastning på sygehuset.

 
 

Forebyg svangerskabsforgiftning

Du kan forebygge svangerskabsforgiftning ved sund kost og daglig moderat motion og ved at tage de anbefalede vitamintilskud. Især folinsyre, c-vitamin og kalk formodes at have en særdeles forebyggende virkning mod svangerskabsforgiftning.

Herudover bør du drikke rigeligt med vand, ca. 2-3 liter i døgnet, og undgå for saltet mad, da salt forhøjer blodtrykket.

 

 HERUNDER FINDER DU DIN PRIVATE JORDEMODER, DIN DOULA, DIN SCANNINGSKLINIK M.M. - UANSET HVOR DU BOR I DANMARK.

PRIVAT JORDEMODER
DOULA
GRAVIDITETSSCANNING
FØDSELSFORBEREDELSE
EFTER FØDSEL

 
Cron Job Starts