Min Barsel

Spørg jordemoderen, barselsregler, aktikler, graviditetskalender og meget mere
Du er her:min barsel»Nyheder»Køb økologiske klementiner og undgå nervegift
fredag, 04 december 2020

Køb økologiske klementiner og undgå nervegift

Skrevet af 

Det er højsæson for klementiner og appelsiner, men vi tænker nok ikke så meget over hvad der mon gemmer sig i skrællen på de konventionelle citrusfrugter. I hvert fald regner vi næppe med at skrællen (og dermed frugten) indeholder noget så skadeligt som nervegift. 

Vidste du, at skrællen på konventionelt dyrkede citrusfrugter indeholder pesticidrester og sprøjtegifte af gruppen organofosfater som er nervegift?

 

Organofosfater har til formål at lamme insekters nervesystem, og nu er vi ikke insekter, men forskerne ved faktisk meget lidt om, hvad bare en lille mængde gør ved os, forklarer Helle Raun Andersen, der er lektor i miljømedicin.

"Det, der er betænkeligt, er, hvilken indflydelse organofosfater har på fostre og små børn, fordi de påvirker centralnervesystemet. Hos de små dannes der mange nye hjerneceller, og det sker i en bestemt rækkefølge. De kan ikke dannes senere i livet, hvis processen bliver forstyrret, fordi nervegiften påvirker signalstofferne i hjernen" siger Helle Raun Andersen.

 
 

Skadeligt for fostre

I USA har man lavet en undersøgelse, der viste at børn, der i fostertilstanden havde fået organofosfater gennem moderen, fik indlæringsforstyrrelser. Forskerne antager, at det skyldes forstyrrelser i den måde nervesystemet dannes på.

Ifølge Fødevarestyrelsen ligger niveauet af pesticidrester i citrusfrugter under grænseværdierne for, hvad der er tilladt herhjemme. Men det er værd at bemærke, at det kun er selve frugten, der er fokus på. Skrællen er ikke med i regnskabet. Derfor skal du undgå at bruge skræl fra citrusfrugter i bagværk og mad og desuden være påpasselig med, at små børn ikke sidder og gnaver i skrællerne.

Hvis du vasker fingre efter du har skrællet klementinerne undgår du nogle af pesticiderne, men der er stadig risiko for at nervegiften allerede mens du piller klementinerne har vandret ind igennem huden og ind i cellerne. 

 
 

Hvis du vælger økologiske citrusfrugter, er du imidlertid helt ude over problemet, da der i økologisk regi ikke må sprøjtes med organofosfater og andre sprøjtegifte, slutter Helle Ravn Andersen. 

Læs også: https://www.madforlivet.com/viden-og-forskning/pesticider-skader-boerns-hjerner/

Kilde: Søndagsavisen: Derfor kan klementiner være skadelige for børn og fostre